söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Fusk för miljonbelopp tvingar butiker att sluta med självutcheckning

Publicerad: 30 september 2022, 10:35

OBS! Bilden är arrangerad och har inget med berörda butiker i artikeln att göra.

Kundernas fusk med betalningen får flera Ica Maxi-butiker i Västsverige att stänga ner snabbkassor med självutcheckning. Svinnet innebär förlorade intäkter för butikerna. ”Det är miljonbelopp varje år”, säger Pontus Granqvist, butikschef på Ica Maxi i Angered, till SVT Nyheter Väst.

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiIca SverigeIca Gruppen

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Flera Ica Max-butiker i Västsverige stänger ner snabbkassor med självutcheckning på grund av svinn när kunder fuskar med betalningen, rapporterar SVT Nyheter Väst. Ica Maxi i Göteborgsstadsdelen Angered är en av dem. 

– Man plockar på sig tio-femton varor, tittar sig över axeln och ser om någon tittar. Om det inte är det nöjer man sig med att scanna en vara, säger butikschefen Pontus Granqvist till SVT Nyheter Väst. 

Enligt SVT:s rundringning har fyra av totalt tolv Ica Maxi-butiker i Västra Götaland valt att ta bort kassorna med självscanning under det senaste året.  Förutom Angered är det butikerna i Skövde, Högsbo och på Mölndalsvägen i Göteborg

Och enligt Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson finns det flera exempel på butiker som slutat med självscanning av samma anledning.

Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson menar att fler butiker väljer att sluta med självscanning i snabbkassor på grund av svinn av varor. Foto: SUVAD MRKONJIC

 

– Anledningen till att frågan har kommit upp mer akut nu har att göra med inflationen. Du kan känna att du inte har råd med varan och väljer att stjäla den, säger han till SVT Nyheter Väst. 

Men enligt SVT:s rundringning uppger presstjänsterna hos Ica Gruppen, Willys och Coop Sverige att man inte ser någon generell avveckling, utan snarare en ökning av kassor med självscanning.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev