Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Fullt fokus på säkerhet hos Ica den här veckan: ”Vill vara en god kraft”

Publicerad: 4 maj 2022, 13:04

Värdet på saker som stjäls blir högre för varje år, konstaterar Elisabeth Due på Ica-handlarnas Förbund.

Nu är Säkerhetsveckan i full gång. En vecka där Ica-handlarnas Förbund fokuserar på säkerhetsfrågor inom dagligvaruhandeln. ”Man vill inte behöva titta misstänksamt på kunder”, säger Elisabeth Due, ansvarig för näringslivs- och branschfrågor.

Ämnen i artikeln:

Icahandlarnas Förbund

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Ica-handlarnas Förbund har sedan 2015 anordnat Säkerhetsveckan för att uppmärksamma säkerhetsfrågor inom handeln både internt och externt, för att sätta press på olika typer av beslutsfattare på lokal och nationell nivå.

Nu är Säkerhetsveckan inne på sitt åttonde år och sedan lanseringen har bland annat lagen om tillträdesförbud tillkommit.

– Det behövdes ett större fokus på trygghetsfrågor gentemot rättsvårdande myndigheter och politiker. Handelsplatser är en sådan viktig del i samhället och man ska inte känna sig otrygg som kund, medarbetare eller chef, säger Elisabeth Due.

Lagen om tillträdesförbud trädde i kraft 1 mars i fjol. Den innebär att personer som är brottsaktiva kan portas från butiker om de vid upprepade tillfällen har utsatt butiken eller dess anställda för brott.

– Vi tycker principiellt om att lagen om tillträdesförbud finns, men vi skulle gärna se att den tillämpades mer på det sätt som den är skriven. Det är för att koncentrera sig på sådana typer av frågor som Säkerhetsveckan finns, Elisabeth Due och fortsätter:

- Tyvärr är det väldigt få stölder som leder till fällande dom och därav är det väldigt få som får tillträdesförbud.

I en rapport från Svenskt Näringsliv framkommer det att handeln är den näst mest brottsdrabbade branschen inom näringslivet. Både direkta och indirekta kostnader av brott inom näringslivet uppgår till 100 miljarder kronor om året.

– Värdet på det som stjäls ökar för varje år. Det är väldigt olyckligt och man vill i livsmedelsbutiker sälja mat och erbjuda måltidslösningar. Man vill inte behöva titta misstänksamt på kunder utan man vill ha en trevlig relation med butikens besökare, säger Elisabeth Due.

Polisen baserar sina resurser på offentlig statistik och Elisabeth Due på Ica-handlarnas Förbund uppmanar alla Ica-handlare att polisanmäla de brott som begås i butik.

– Polisen har mycket på sitt bord men eftersom många anmälningar inte leder någonstans känner många inom handeln att det inte är värt att lägga ned 2-3 timmar på en polisanmälan, säger hon. 

Det finns Ica-handlare i 286 av Sveriges 290 kommuner och Elisabeth Due menar att det medför ett stort ansvar att vara så utbredda.

- Det är viktigt att vi engagerar oss i samhället på olika sätt för att försöka vara en god kraft. Ica har i runda slängar tolv miljoner kunder i veckan. Därför känns det som att vi har ett ansvar att vara med i dialogen för hur man skapar ett tryggare samhälle, säger hon.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev