Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Fortsatta frågetecken kring nya pandemilagen: ”Väntar på vägledning”

Publicerad: 11 januari 2021, 10:09

Foto: Susan Berzelius, Roberth Björk

Från allmänna råd och rekommendationer till tydliga krav och skarpa beräkningsgrunder. I går söndag trädde den nya pandemilagen i kraft. ”Det finns fortfarande vissa frågetecken”, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.


Ämnen i artikeln:

Corona

Den nya pandemilagen ger regeringen utökade möjligheter att begränsa antal besökare i bland annat butiker och köpcentrum. Den som ansvarar för verksamheten är skyldig att beräkna maxantalet kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, dokumentera hur beräkningen tagits fram samt se till att antalet inte överskrids. Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

Varje kund ska ha minst tio kvadratmeter till sitt förfogande. Det är alltså den totala säljytan minus uppskattad butiksinredning delat med tio som gäller. Och medarbetarna ingår inte i beräkningsgrunden.

Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel, tycker att den nya pandemilagen är bra i det stora hela, även om det där med tio kvadratmeter per person ”är lite trubbigt”.

– Den ena butiken skiljer sig från den andra så det gäller att man även undviker trängsel baserat på de lokala förutsättningarna. Vi hade möten med både Folkhälsomyndigheten och länsstyrelsen i fredags och hoppas kunna ha en kontinuerlig diskussion som gör att detta fungerar i praktiken, säger hon.

Vad gäller hur uppföljningen av maxantal kommer att gå till tror Karin Brynell att man kommer att göra lite olika i olika butiker.

– I en liten butik kan man enklare ha uppsikt men i en stor krävs en annan kontroll. Man kan exempelvis räkna antalet korgar och vagnar som lämnas ut innan nya kunder får lov att gå in, säger hon.

Det finns fortfarande vissa frågetecken kring hur maxantalet ska beräknas för allmänna ytor inne i köpcentrum och gallerior. 

– Vi väntar på den vägledning som presenteras senare i dag så får vi se om det står något nytt där, säger Karin Brynell.

Om du fick önska, hur skulle lagen utformas i stället?

– Alla inser att vi befinner oss mitt i en pandemi som gör att åtgärder måste vidtas trots att man inte vet exakt hur smittan sprids, det är en extremt besvärlig situation för alla. Jag tycker att lagen är bra men den bygger ju samtidigt på att konsumenterna hjälper till och respekterar att hålla avstånd i köer och accepterar att man ibland måste vänta utanför. Det som skulle hjälpa oss mest är om folk kunde försökte handla på mer udda tider och komma ensamma till butiken i stället för i sällskap. 

Vad säger du om det saknas beskrivningar av ersättningsnivåer till drabbade verksamheter?

– Det är ett problem och innebär osäkerhet för många butiker, framför allt om man riskerar att kanske behöva stänga. Men det har gått väldigt snabbt att ta fram den här nya lagen så jag kan förstå att man inte hunnit med den delen än, säger Karin Brynell.

Pandemilagen

Syftet med den tillfälliga covid-19-lagen är att ge regeringen och andra myndigheter utökade möjligheter att införa åtgärder utan att begränsa verksamheter som kan genomföras smittsäkert.

Regeringen kan besluta om begränsade öppettider eller hur många personer som får vistas i en lokal eller plats. I mycket allvarliga fall kan verksamheter helt stängas ned eller av.

Verksamheter som omfattas av lagen är förutom butiker och köpcentrum även fritids- eller kulturverksamheter såsom gym, teater, bio och museer. Det gäller även kollektivtrafik och inrikes flygtrafik, liksom lokaler och platser för privata sammankomster samt allmänna platser som parker och badplatser.

Länsstyrelser och kommuner får rätt att fatta lokala beslut för att begränsa smittspridning.

Regeringen måste inom en vecka från beslut om förbud eller nedstängning låta riksdagen pröva beslutet.

Lagen, som infördes 10 januari, upphör att gälla sista september 2021.

Källa: Regeringskansliet

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Corona

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News