onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Flera butiker fick anmärkning för sina coronaåtgärder: ”Går att hitta brister vad vi än gör”

Publicerad: 15 mars 2021, 13:11

Flera butiker i Eksjö fick anmärkningar vid tillsyner enligt den tillfälliga pandemilagen.

Foto: Agneta Renmark

Flera livsmedelsbutiker i Eksjö kommun har fått anmärkningar vid tillsyner enligt den tillfälliga covid-19-lagen. ”Det handlar om tolkningar”, säger Fredrik Strand, handlare på Ica Supermarket i Eksjö.

Ämnen i artikeln:

Corona

AR


Efter att den nya pandemilagen trädde i kraft 10 januari har alla butiker fått en rad nya regler att förhålla sig till.

När länsstyrelsen i Jönköpings län nyligen kontrollerade livsmedelsbutikerna i Eksjö kommun fick tre av dem anmärkningar. 

Ica Supermarket i Eksjö fick flest anmärkningar, totalt fem. Det handlade bland annat om att butiken saknade information om maxantal för vissa avgränsade utrymmen (som exempelvis vid returstationen) och att det inte fanns handdesinfektion tillgänglig vid självscanningskassorna och i grönsaksavdelningen. Butiken uppmanades att se över sina rutiner för rengöring av korgar och vagnar och att sätta upp en skylt vid lösviktsgodiset som förklarar var besökarna ska lägga skoporna.

– Det mesta handlar om tolkningar. Jag tror egentligen att det går att hitta brister oavsett hur vi gör, säger handlaren Fredrik Strand.

Han förklarar att även om det inte fanns handsprit utplacerat just precis i frukt- och gröntavdelningen så fanns det ställ bara två meter meter därifrån. 

– Vi har adderat fler ställ med handsprit nu och satt upp fler informationslappar om maxantal i butiken. Jag tycker att vi har en bra nivå på vårt förebyggande smittskyddsarbete.

Butiken har utifrån sin storlek och de nya pandemireglerna plats för max 100 besökare men enligt Fredrik Strand är det sällan så många som handlar på en och samma gång.

– Vi har ganska stora ytor som kunderna kan sprida ut sig på och jag tycker att vi alla är bra på att hjälpas åt.

Enligt inspektörerna som utförde kontrollerna är det inte så vanligt att de butiker som ingår i större kedjor får den här typen av anmärkningar.

– De har ofta styrning uppifrån och kan med hjälp av centralkontoren få hjälp med denna här bitar. Då är det betydande tuffare för de mindre butikerna som inte har samma resurser att tillgå, säger Michael Bergström i en intervju i Vetlanda-Posten.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev