Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Fler Ica-butiker slutar tillåta Swish: ”Vi kan inte säkerställa att pengarna kommer fram”

Publicerad: 10 juni 2022, 11:01

Fler Ica-butiker säger nej till Swish. OBS! Genrebild som inte har något med artikeln att göra.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Flera Ica-butiker väljer att sluta erbjuda Swish som betalningsalternativ efter bedrägerierna. ”Vi kan inte säkerställa att pengarna kommer fram”, säger Agneta Johnsén, butikschef för Ica Nära Folkes Livs.


Ämnen i artikeln:

Ica NäraIca KvantumBetalningslösningar

Dagligvarunytt har tidigare berättat om Ica Supermarket Smedby i Norrköping som slutade erbjuda Swish för betalning på grund av den senaste tidens bedrägerier. 

De är inte de enda, enligt lokala medier. 

Ica Nära Folkes Livs i Uppsala är en av dem som nu säger nej till Swish, rapporterar Upsala Nya Tidning. 

– Vi kan inte använda det längre eftersom vi inte kan säkerställa att pengarna kommer fram. Det finns appar som efterliknar de riktiga för mycket. Folk är tekniska och duktiga på att hitta lösningar så att de kan komma undan billigt. Om man ordnar en lösning så det direkt går att se att pengarna kommit in skulle vi kunna börja ta betalt via appar igen, säger Agneta Johnsén till tidningen. 

LÄS OCKSÅ: Efter larmen – så skyddar du dig mot Swish-bedrägerier: ”Finns en tydlig lösning”

Även Ica Kvantum i Säffle säger nej till Swish, rapporterar Sveriges Radio Värmland. 

– Fejk-apparna som har florerat är så bra gjorde så att om du inte är direktuppkopplad online till bankkontot, så ser du inte om betalningen har gått igenom, säger handlaren Stefan Källvik till radiokanalen. 

Bedrägerierna handlar om att kunder använder fejkade appar när de ska visa att de genomfört en Swisch-betalning, trots att de inte betalat. 

Enligt Upsala Nya Tidning arbetar Swish aktivet med att stänga ner de sajter som möjliggör de falska apparna. De arbetar även med hur de kan förbättra funktionen för bekräftelser med syfte att försvåra bedrägerier. 

Daniel Norman

Redaktör

daniel.norman@bonniernews.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev