måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Fler butiker stänger snabbkassor efter stöldvåg: ”Enorma mängder försvinner bakvägen”

Publicerad: 31 mars 2023, 10:12

Ica Supermarket Aptiten på söder i Stockholm har stängt sina snabbkassor.

I höstas slutade flera Ica-butiker i Västsverige med självutcheckning efter stöldvåg. Nu följer Stockholmsbutiker efter, enligt Dagens Nyheter. ”Det är lätt att ”glömma” en ost, en köttbit eller en burk löjrom för 1 400 kronor”, säger handlaren Ulf Svensson.

Ämnen i artikeln:

Ica Sverige

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Allt fler dagligvarubutiker har installerat snabbkassor, men som Dagligvarunytt rapporterat om tidigare väljer allt fler butiker att stänga kassorna på grund av stora problem med stölder. Nu har Ica Supermarket Aptiten i Stockholm också bommat igen sina – ett år efter de installerats, rapporter Dagens Nyheter.

– Huvudanledningen till att vi har gjort detta är stölderna. Det går ut enorma mängder bakvägen, säger handlaren Ulf Svensson till tidningen.

Det senaste året har butikens kostnaden för stulna varor fördubblats – från 4,5 miljoner till 9 miljoner kronor, enligt Ulf Svensson. Allt svinn sker inte i snabbkassorna, men tillräckligt stor andel för att motivera en stängning.

– Det är lätt att ”glömma” en ost, en köttbit eller en burk löjrom för 1 400 kronor, säger Ulf Svensson som konstaterar att det oftast är dyrare varor som stjäls på detta sätt.

I höstas stängde flera Ica Maxi-butiker i Västsverige sina snabbkassor för att få bukt med svinnet. Ett annat exempel är Ica Maxi Lindhagen i Stockholm som tog samma beslut redan 2019, av liknande anledning.

Branschorganisationen Livsmedelshandlarnas vd Pär Bygdeson tror att fler butiker kommer att strama åt möjligheterna till självutcheckning framöver.

– Många tycker det är enklare att stjäla när man inte träffar en annan människa. Tröskeln är högre om du tittar någon i ögonen som sitter vid kassabandet, säger han till Dagens Nyheter.

Enligt Svensk Handel har stölderna i dagligvaruhandeln ökat kraftigt. De externa stölderna i dagligvaruhandeln uppgick till 4,5 miljarder kronor år 2021. Det är en ökning med drygt 20 procent jämfört med 2018 och mer än en fördubbling sedan 2010, då stölderna uppgick till knappt 2 miljarder.

Ica Supermarket Aptiten har även drabbats av organiserade stöldligor som själ stora kvantiteter med kött. Den organiserade brottsligheten är det största problemet för butiken, enligt handlaren och de polisiära insatserna räcker inte.

– När polisen har plockat in personer på förhör och sedan släpper dem så kommer de hit och stjäl saker efteråt.

LÄS OCKSÅ: Butiker skärper rutinerna när snatterier ökar: ”Fruktansvärda svinnsiffror”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev