onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Färre handlare utsatta för brott – då höjer Geijer ett varningens finger: ”Vi ska vara försiktiga”

Publicerad: 4 oktober 2021, 05:06

Per Geijer, säkerhetschef för Svensk Handel.

Färre handlare har utsatts för brott den senaste tiden, det visar Svensk Handels säkerhetsindex. ”Det är givetvis glädjande men vi ska vara försiktiga med att dra stora växlar på nedgången”, säger säkerhetschef Per Geijer. 


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Svensk Handels säkerhetsindex visar att 41 procent av butikerna utsatts för brott eller hotfullt beteende den senaste tiden. 

Motsvarande siffra för föregående kvartal vad 45 procent. 

– Det är givetvis glädjande att färre handlare utsatts för brott den senaste tiden men vi ska vara försiktiga med att dra stora växlar på nedgången. På många håll är brottsligheten handelns största utmaning, säger Per Geijer i en kommentar. 

Sett över en längre period så ökar dock brottsligheten riktad mot handeln stadigt, påpekar han. 

Det framför allt andelen butiker som utsatts för stöld som har minskat. 

29 procent procent uppger att de utsatts för stöld eller ringa stöld den senaste veckan, vid förra mätningen var det 38 procent. 

– Historiskt har vi sett en minskning av brott under sommarmånaderna. Minskat resande i ljuset av pandemin kan också ha hållit vissa av de utländska stöldligorna borta, säger Per Geijer.

Utsattheten är emellertid fortfarande stor bland många handlare, menar han. Den senaste tiden har Svensk Handel fått rapporter om att butiker tvingats stänga delar av verksamheten som en direkt följd av brottsligheten. 

– När en handlare tvingas stänga ner sin posthantering på grund av upprepade brott skickas en farlig signal om att kriminaliteten har vunnit. På vissa platser har brottsligheten gått så pass långt att företagare ställer sig frågan om de kan vara kvar. Det gör mig djupt oroad, säger Per Geijer. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev