Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Färre butiksrån under första halvåret - men över 230 drabbades

Publicerad: 10 augusti 2021, 12:13

Butiksrånen har under det första halvåret 2021 minskat jämfört med motsvarande period 2021.

Foto: Butiken

Under det första halvåret i år skedde 236 butiksrån, varav 42 med skjutvapen. Det är en minskning med 21 procent jämfört med samma period i fjol enligt preliminära siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå.


Även sett till den senaste tolvmånadersperioden har rånen minskat, med 41 procent, jämfört med samma period ett år tidigare.

Enligt Statistikservice på Brå kan en del av förklaringen ligga i att siffrorna är just preliminära.

– Det kan tillkomma anmälningar i ett senare skede, så en viss del av förklaringen kan ligga i det, men sannolikt inte all förklaring. Vi har svårt att uttala oss om vad som ligger till grund för ökningar/minskningar.

År 2020 stack ut vad gäller antalet butiksrån. Då bröts den nedåtgående trenden som under flera år inneburit en minskning av antalet butiksrån. Under 2020 anmäldes 557 butiksrån, en ökning med tolv procent jämfört med året innan.

Enligt Svensk Handels säkerhetschef Per Geijer hänger ökningen troligen ihop med pandemin. Med minskade kundflöden i butiker och andra platser ökade i stället butiksrånen.

– Det här skedde samtidigt som en annan del av den kriminella verksamheten, narkotikahandeln också påverkades. Kvällsekonomin med festdroger påverkades ganska kraftigt och en del av de intäkter som kom via narkotika tvingades hämtas in någon annanstans, säger Per Geijer till Ekot.

60 färre rån under första halvåret

Antal butiksrån januari-juni 2021

236 (297).

Antal butiksrån juni 2021

36 (40).

Antal butiksrån juli 2020-juni 2021

495 (536).

Källa: Brottsförebyggande rådet. Siffrorna inom parentes gäller motsvarande period föregående år. Siffrorna för 2021 är prelininära.

 

 

Helen Preutz

Reporter

helen.preutz@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.