Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Eget elkraftverk ger trygghet för landsbygdsbutiken – och invånarna

Publicerad: 24 januari 2022, 09:26

Christel Landström, medarbetare i Ica Nära i Kall och sonen Anders Landström, handlare har hittills testat ”Sot-containern” skarpt vid tre tillfällen och är mycket nöjda med utfallet.

Foto: Eva-Marie Hyttsten

Vad händer om ett samhälle i glesbygd blir utan elförsörjning en längre tid? I jämtländska Kall finns sedan snart två år ett reservkraftverk i en container för att säkra eltillförseln till butik och bensinstation i händelse av storm eller annan kris.


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Ica-butiken i Kall i Jämtland är en så kallad service- och trygghetspunkt, eller Sot-punkt. Det innebär att butiken och den intilliggande drivmedelsanläggningen via en container med ett reservelverk kan fortsätta att fungera även om en storm, brand eller översvämningar skulle slå ut elförsörjningen.

– Vi har vid tre tillfällen testat anläggningen skarpt, säger Christel Landström, Ica Nära, Kall.

– Det har fungerat perfekt. Såväl kylar och frysar som kassasystem kickar igång direkt när man med några få handgrepp har satt igång kraftverket i containern.

Länsstyrelsen har under testperioden stått för delar av finansieringen men i takt med att kraftverken nu blir permanenta tar kommunerna över med olika slags finansieringslösningar.

– Butiker och mackar är ju fundament i glesbygden och står verkligen för service och trygghet för invånarna, säger Tommy Sjöling på länsstyrelsen i Jämtland.

– Men även räddningstjänst och annan krisberedskap gynnas av dessa Sot-punkter. Man kan egentligen bygga ut och på med all möjlig slags service och beredskap.

Sot-containern utanför butiken i jämtländska Kall skapar trygghet i byn.

Foto: Ica Nära Kall

I Kall finns exempelvis möjlighet att värma delar av den intilliggande skolan om människor skulle behövas evakueras dit.

– Sot-punkten utgör ett informationsnav för samtliga aktörer i händelse av en samhällsstörning, men kan också utvecklas på olika sätt utifrån lokala förutsättningar, säger Tommy Sjöling.

På sju ytterligare orter är ansökningar om Sot-punkter beviljade. Det handlar om Valsjöbyn och Rötviken i Krokoms kommun, Stora Blåsjön i Strömsunds kommun, Lillhärdal i Härjedalens kommun, Borgvattnet i Ragunda kommun samt Ottsjö och Hallen i Åre kommun.

– Intresset från andra delar av landet har varit stort, säger Tommy Sjöling. Inte minst landsbygds- och skärgårdskommuner ser stora vinster med en ”Sot-lösning”.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.