Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Drabbade butiken om nya lagen: ”Behöver vara snabbare och enklare”

Publicerad: 9 mars 2021, 12:50

Jan Karlsson, franchisetagare för Coop Lessebo, välkomnar den nya lagen om tillträdesförbud, men är samtidigt mycket kritisk. ”Det ska inte behöva vara så lång väg dit”, säger han.

Personalen hos Coop Lessebo tvingas ofta avstyra bråk i butiken. De välkomnar den nya lagen om tillträdesförbud, men riktar kritik mot reglerna. ”Det ska inte behövas en massa beslut för att porta återkommande bråkmakare”, säger franchisetagaren Jan Karlsson.


Bråk och gäng som startar slagsmål. Det är återkommande problem som medarbetarna hos Coop i Lessebo tvingas hantera.

– Ja, det är under de senaste ett och ett halvt åren som det har blivit stökigt. Det är ungdomar som kommer in och bråkar och tror att de kan bete sig hur som helst, säger Jan Karlsson.

I förra veckan spetsade det till sig ännu mer.

– Det började i torsdags, då ett helt gäng kom in och ville börja slåss. I söndags kom en kille tillbaka, men när personalen försökte avvisa honom hotade han en medarbetare, började slåss igen och vi tvingades tillkalla polis igen.

De stökiga ungdomarna är välkända i butiken.

– Ja, de återkommer. Vissa är högstadieelever i 15-16-årsåldern, men killen som började slåss i söndags och som togs om hand av polisen är lite äldre, i 18-årsåldern.

Jan Karlsson överväger att anmäla händelsen för att kunna porta ungdomarna. 

– Om de här killarna inte lugnar ned sig och fortsätter stöka kommer jag att göra det. Vi hade fem polisbilar här i torsdags och två i söndags.

Han tycker den nya lagen om tillträdesförbud som trädde i kraft den 1 mars i grunden är bra, men för tandlös.

– Det är en självklarhet att butikspersonalen ska kunna avvisa bråkiga personer och inte behöva utsättas för hot och till och med misshandel. Det är en katastrof att en sådan här lag inte funnits tidigare, säger Jan Karlsson och fortsätter:

– Men behöver vara snabbare och enklare att komma fram till ett tillträdesförbud. Det ska inte behövas massor av beslut och vara så lång väg dit, om det är personer som kommer tillbaka gång på gång och ställer till bråk och problem ska det inte behöva anmälas och gå via en åklagare. Ett beslut borde kunna tas av polis på plats eller av butikspersonalen.

Coop i Lessebo tvingas nu, återigen, lägga tid och resurser på att följa upp incidenter.

– Polisen tog hand om mannen i söndags, det startas en utredning och efter sådana händelser pratar vi alltid med kontaktpersonerna på kommunen och med berörd skola. Vi har också hjälp av frivilliga som kontrakteras av kommunen och som hjälper oss att gå ronder i butiken på kvällarna, berättar Jan Karlsson.

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.