Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Butiksrånen ökade under 2020: ”En corona-effekt”

Publicerad: 9 februari 2021, 08:06

Foto: Natali_Mis/Gettyimages

Under fyra år har antalet butiksrån stadigt minskat. Men 2020 vände trenden och rånen ökade med drygt tolv procent. ”Min analys är att detta är en corona-effekt”, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Ämnen i artikeln:

Brott

SB


2016 nådde antalet butiksrån den högsta siffran på flera år, 827, varav 316 med skjutvapen. Men under de följande fyra åren har siffran stadigt gått ner, tills de 2019 uppgick till den lägsta siffran på decennier: 495, en minskning med 40 procent på bara fyra år.

Men under pandemiåret 2020 vände den positiva trenden åt andra hållet igen och antalet rån uppgick till 557, en ökning med tolv procent.– Tills dess jag överbevisas om motsatsen är min analys att detta är ytterligare en effekt av pandemin, säger Per Geijer.

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

– I början av året när exempelvis mackarna tappade omsättning var det dessa som utsattes för rån. Samtidigt ökade de så kallade motvärnsrånen i dagligvaruhandeln när restriktionerna blev hårdare.

Per Geijers teori är att när sedan den andra pandemivågen drabbade i höstas och rörligheten på kvällarna minskade och därmed personrånen, ja då förflyttades en del av rånen till butikerna i stället.

– Det finns ingen annan förklaring. Kontanterna i butikerna fortsätter ju att minska så det blir ju egentligen allt svårare att komma över ett rånbyte.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev