Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Butikerna tecknar en trygghetsöverenskommelse: ”Vi vill ha verkstad och handling”

Publicerad: 28 april 2021, 09:33

Ica-handlarna i Fagersta stärker samarbetet på orten för att öka tryggheten.

Foto: Hakon Media

Ica-butikerna i Fagersta har tillsammans med kommunen, polisen och församlingen enats om en trygghetsöverenskommelse. ”Brott och otrygghet är tyvärr ett återkommande problem”, säger handlarna Stefan Barklund och Håkan Lundman.


Ica Supermarket Fontänen och Ica Supermarket Fagersta har tillsammans med Fagersta kommun, polisen och Västanfors-Västervåla församling ingått en trygghetsöverenskommelse.

– Brott och otrygghet i och runt butiksmiljön är tyvärr ett återkommande problem vi som handlare har att hantera. Det vill vi motverka så att det alltid ska kännas tryggt att vistas i och omkring våra butiker. Därför har vi tagit initiativ till denna trygghetsöverenskommelse, säger handlarna Stefan Barklund och Håkan Lundman.

Parterna i Fagersta menar att samverkan för trygghet ofta fastnar på en strategisk, abstrakt nivå och skriver i ett pressmeddelande: ”Vi vill ha verkstad och handling och därför känns det viktigt att fokusera på konkreta åtgärder för ökad trygghet inom ramen för en trygghetsöverenskommelse, där vi enats om aktiviteter som vi kommer att genomföra.”

Tar initiativ: Håkan Lundman (till vänster) och Stefan Barklund, handlare hos Ica Supermarket Fagersta och Ica Supermarket Fontänen.

Ica-handlarnas Förbund arbetar långsiktigt för att inspirera till fler, liknande initiativ.

I ett första steg i Fagersta läggs fokus på att etablera snabba kontaktvägar, utbyte av aktuella lägesbilder och på att dela kunskaper kring insatser som krävs.

– Vi ser det som en vidareutveckling av det trygghetsskapande och brottsförebyggande arbete kommunen bedriver. Det är ett samarbete mellan olika delar av samhället som formas med utgångspunkt i det gemensammas bästa, även om vi kommer in med olika infallsvinklar så landar det i en samsyn på hur vi tar oss an det. Vi ser förstås gärna att fler dagligvaruhandlare ansluter till detta, säger Marino Wallsten, kommunstyrelsens ordförande.

 ”Om vi tillsammans kan identifiera och förstå en lägesbild så finns det bättre förutsättningar att med hjälp av varandras resurser, roller och uppdrag lösa problemen som uppstår. Det är det första steget till att öka tryggheten i och området kring butikerna och det tar vi nu”, skriver parterna.

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News