söndag2 april

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Butiken förbjuds att sälja livsmedel: ”Har hittat mus- eller råttspillning på väldigt många platser”

Publicerad: 20 oktober 2022, 12:42

OBS! Genrebild som inte föreställer den aktuella butiken.

Foto: Getty Images

Frendo i Järvsö får inte längre sälja livsmedel. ”Man har hittat mus- eller råttspillning på väldigt många platser”, säger miljöchef Ann-Catrin Stolt.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Det var i måndags som miljöenheten på Ljusdals kommun fick in ett klagomål från allmänheten riktat mot Frendo i Järvsö, det rapporterar Ljusdals-Posten

– Det var en person som hade köpt en limpa som någon hade tuggat på och där det var hål i påsen. Och man hade sett spår efter möss eller råttor, säger Ann-Catrin Stolt till tidningen. 

Efter en oanmäld kontroll dagen efter fattades beslutet om att butiken inte längre får sälja, eller ens skänka bort, livsmedel. 

– Man har hittat mus- eller råttspillning på väldigt många platser. Både i själva butiken och i de bakre utrymmena där man har lager. Och så upptäckte vi, vilket vi inte kände till sedan tidigare, att man har en livsmedelsförvaring i den gamla tvätthallen, säger Ann-Catrin Stolt. 

Nu måste en stor del livsmedel förstöras, det handlar om sånt där ägaren inte kan garantera livsmedelssäkerheten. 

– Vissa livsmedel är ju inte känsliga för råttor till exempel. De kan ju inte bita sig igenom en konservburk, säger Ann-Catrin Stolt.

Förbudet gäller till nödvändiga åtgärder vidtagits och en efterföljande kontroll utförts. 

– Att vi förbjuder att varor släpps ut på marknaden är inte jättevanligt. Vi har sådana ärenden någon gång om året. Det ska ju vara ganska allvarligt - att man inte kan säkerställa livsmedelssäkerheten - för att vi ska fatta ett sådant beslut, säger Ann-Catrin Stolt.

”Vi behöver tid att rensa och rusta upp i både kök och butik. Så för tillfället säljer vi endast tobak, biltillbehör och lämnar ut paket. Vi ska försöka vara så snabba som möjligt så att allt snart blir som vanligt”, skriver butiken i ett inlägg på Facebook. 

Till Ljusdals-Posten säger ägaren att en rengöring kombinerat med en inventering ska genomföras. När den blir klar, och när han tror att de kan börja sälja livsmedel igen vill han inte svara på. 

– Det kommer information när vi är färdiga.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev