tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Brottsligheten, profilerna och kampen mellan kedjorna – här är årets mest lästa artiklar

Publicerad: 29 december 2022, 12:54

Galopperande matpriser, en gigantisk brottsutredning och historiskt stora kundrörelser präglar dagligvaruhandeln 2022. Dramatiken återspeglas i vilka artiklar som blivit mest lästa hos Dagligvarunytt under året. I toppen finns också några oväntade rubriker.


Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Vi börjar listan från plats 15 och fortsätter mot toppen. Häng med!

15.

Exklusivt – följ med in i Icas nyöppnade e-handelslager: ”Känns otroligt bra”
I mars publicerades reportaget från det robotiserade e-handelslagret i Brunna. I oktober visade Dagligvarunytts uppföljning att det ännu har en låg beläggningsgrad.

14.

Unik kartläggning: Storbutiken bryter sig in bland Sveriges 100 största butiksbolag
En av Dagligvarunytts många efterfrågade och exklusiva listor publicerades i november. En annan lista, över vilka Ica Maxi-butiker som går starkast, kan du läsa här.

13.

Experten spår priskaos – när Willys tar täten: ”Omöjligt att inte höja”
I april spådde Ulf Mazur priskaos, efter prisökningar på 2,8 procent. Matpriskollens expert trodde året skulle sluta med prisökningar på 10 procent. Men det skulle bli långt högre, något du kan läsa mer om här.

12.

Försäljningsras, bråk och hot om avhopp – här är okända spelet bakom Coops nya storsatsning
I februari skildrade Dagligvarunytt dramatiken bakom Netto-affären och lanseringen av Xtra. Nyligen kom de första siffrorna för hur Coops lågpriskedja står sig i konkurrensen.

11.

Insiderbrott värre än köttfusket – det här kan vara Icas största skandal
Thomas Ohléns kommentar från mars belyser allvaret i att Ica-handlare misstänks för insiderbrott. Och det kommer ta lång tid innan de misstänkta frias eller fälls, kunde Dagligvarunytt nyligen berätta.

10.

Ännu ett ägarbyte – Willys tar över en av Matrebellernas största butiker
I augusti kom en nyhet som väckte stor nyfikenhet. Det är inte bara Axfood som lägger vantarna på Matrebellerna-butiker i sin snabba expansion. Även CBS är på förvärvshumör, vilket du kan läsa mer om här.

9.

City Gross supervärvningar – trio förstärker kedjans styrelse: ”Absolut ambition att växa”
I mars stod det klart att City Gross tar in tunga namn i sin styrelse. En annan tung profil som återvände till Bergendahls är Håkan Åkerström, som du kan läsa en längre intervju med här.

8.

Exklusiva kundsiffror kedja för kedja – här är vinnarna och förlorarna när priserna skenar
I statistiken och analysen från augusti började kundrörelsen mot lågpris synas tydligt. Men Lidl verkar ta tillväxten med ro, enligt en färsk intervju med finansdirektör Martin Kauffner.

7.

Profilen lämnar sitt livsverk – ska fokusera på familjen: ”Jättejobbigt, butikerna är mina babies”
Den känslosamma intervjun från april, med Mio Svahn, blev extremt välläst. Nyligen kom nyheten att två av de butiker Mia Svahn byggt upp tillsammans med Patrik Wirlén säljs till Coop.

6.

Nio kollegor har begärts häktade – här är Ica-handlarnas hårda dom: ”Förstör så mycket för oss andra”
Kollegornas reaktioner var starka i mars, efter att Ica-handlare häktats misstänkta för insiderbrott. Bland kunder finns både besvikelse, och de som vill avvakta utgången av pågående rättsprocess, visade Dagligvarunytts reportage.

5.

Ica-härvan – en familjeaffär: Vi har kartlagt de nära banden mellan de misstänkta
I den här kartläggningen, publicerad i april, beskrivs de nära banden mellan de som vid den tidpunkten var misstänkta för insiderbrott.

4.

Brottsligheten i handeln kvar på en hög nivå: ”Utvecklingen snudd på brutal”
När Svensk Handel i april presenterade sitt säkerhetsindex var det dyster fakta. Och ämnet är tyvärr ständigt aktuellt. När Ica-handlare Magnus Jeppsson drabbades i november fick hans inlägg i sociala medier stor spridning.

3.

LISTA: 40 talanger som tar dagligvaruhandeln in i framtiden – läs om alla stjärnorna här
Den här inspirerande listan publicerades i februari. Snart är det dags igen. Vill du tipsa om en ung talang värd uppmärksamhet? Skicka ett mejl till redaktionen@dagligvarunytt.se

2.

Lidls historiska triumf – har gått om Ica Maxi och närmar sig Willys
Näst mest läst under hela 2022 är den här nyheten, som publicerades 21 december! Den visar de dramatiska förflyttningar som gjorts i dagligvaruhandeln i år. Du kan läsa mer om lågprisutmanarnas succéår här.

1.

Exklusiva siffror kedja för kedja – de har höjt priserna mest och minst: ”Tittar mycket på konkurrenterna”
Är rusningen i pris årets största nyhet? Det är i alla fall vad årets mest lästa nyhet, publicerad i april, handlar om. Dagligvarunytt fortsätter naturligtvis att rapportera och granska prisförändringarna. Du har väl till exempel inte missat intervjun om ett begynnande "matprisuppror"?

Foto: Getty

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev