onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Brottsligheten i handeln kvar på en hög nivå: ”Utvecklingen snudd på brutal”

Publicerad: 6 april 2022, 05:46

41 procent av handlarna uppger att de utsatts för stöld eller ringa stöld den senaste veckan.

Foto: Pontus Edman

Brottsligheten i handeln ligger kvar på en hög nivå, visar Svensk Handels säkerhetsindex. ”Jämför vi med hur siffrorna såg ut när vi började mäta 2018 är utvecklingen snudd på brutal”, säger säkerhetschef Per Geijer. 

Ämnen i artikeln:

Svensk Handel

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


47 procent av handlarna utsattes för brott eller hotfullt beteende under det första kvartalet, visar Svensk Handels säkerhetsindex. 

Siffran är den högsta som uppmätts för ett första kvartal sedan indexet infördes 2018 – och på samma nivå som för fjärde kvartalet då 48 procent av handlarna uppgav att de utsatts för brottslighet. 

– Tyvärr ser vi fortsatt en negativ trend. Handelns utsatthet stabiliserar sig på väldigt höga nivåer. Jämför vi med hur siffrorna såg ut när vi började mäta 2018 är utvecklingen snudd på brutal säger Per Geijer i en kommentar. 

41 procent uppger att de utsatts för stöld eller ringa stöld den senaste veckan. Viljan att anmäla brottet är emellertid låg, hela 51 procent säger att de inte gjort det. 

Ni procent har utsatts för hot eller vårt i samband med en sådan händelse. 

Två procent uppger att de varit utsatta för inbrott senaste månaden, 21 procent för hotfullt beteende vid andra tillfällen än stöld och 14 procent för bedrägeri eller försök till det. 

Svensk Handel upplever att mängdbrott, som till exempel stöld, inte tas på tillräckligt stort allvar. 

– Situationen som den ser ut nu är ohållbar. Utöver handlares situation måste man även ta de anställda i beaktning. Det ska vara en rättighet att känna sig trygg på jobbet. Påföljderna för individer som begår brott och hotar personal måste skärpas till så att effekten blir avskräckande. Man ska inte regelbundet kunna begå brott ostraffat, säger Per Geijer. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev