onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Bara 36 procent av handlarna polisanmäler stölder

Publicerad: 4 juli 2023, 06:14

Många butiker som utsätts för brott fortsätter strunta i att polisanmäla, visar Trygghetsbarometern från Svensk Handel. ”Det måste bli kännbart att begå kriminella handlingar i butik”, säger säkerhetschefen Nina Jelver


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


Svensk Handels säkerhetsindex är ett sammanfattande mått på andel butiker som blivit utsatt för stöld, hot eller våld i samband med stöld, inbrott eller hotfullt beteende av besökare.

För andra kvartalet landar det på 43 procent, vilket är fyra enheter lägre än för första kvartalet. Det är däremot två enheter högre än motsvarande period i fjol.

– Svenska butiker är fortsatt hårt drabbade av stölder, vi ser också att risken att utsättas hot eller våld i sin butik ökat något. Mängdbrotten är fortsatt ett av den svenska handelns största problem säger Nina Jelver i en kommentar.

✓ 38 procent av handlarna uppger att de varit utsatta för stöld eller ringa stöld den senaste veckan. Första kvartalet vad det 39 procent.

✓ Nio procent har upplevt hot eller våld i samband med stöld eller ringa stöld den senaste månaden. Första kvartalet var det fem procent.

✓ Två procent har varit utsatta för inbrott den senaste månaden. Första kvartalet var det en procent.

✓ 20 procent har varit utsatta för hotfullt beteende från besökare eller kund den senaste månaden vid andra tillfällen än vid stöld. Siffran var densamma under första kvartalet.

✓ Tretton procent av har varit utsatta för bedrägeri eller bedrägeriförsök den senaste månaden. Första kvartalet var det 14 procent.

Andelen som väljer att inte polisanmäla är emellertid fortsatt hög. Av de som varit utsatta för stöld eller ringa stöld den senaste veckan är det hela 62 procent som uppger att de inte anmälde, till exempel. Bara 36 procent gjorde det.

– Vi uppmanar våra medlemmar att polisanmäla alla brott. Men för att det ska vara lönt att anmäla måste polisen ta anmälningarna på allvar och utreda de brott som begås. Det måste bli kännbart att begå kriminella handlingar i butik, säger Nina Jelver.

Under Almedalsveckan i Visby arrangerade Svensk Handel ett seminarium om brotten där rikspolischef Anders Thornberg deltog.

På direkt fråga vad han mest av allt önskade från handelns sida vid fortsatt brottsbekämpning var hand budskap tydligt: ”Anmäl, anmäl, anmäl.”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev