Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Säkerhet

Äggproducent tvingas avliva 1,3 miljoner höns - kan påverka utbudet i butik

Publicerad: 28 januari 2021, 09:45

Foto: Arbetsmiljöverket

Sveriges största äggproducent har tvingats avliva sina 1,3 miljoner höns på grund av ett utbrott av fågelinfluensa. Enligt branschorganisationen Svenska ägg kan det påverka utbudet i matbutikerna. ”Man får kanske acceptera ett något smalare sortiment”, säger verksamhetsledaren Marie Lönneskog Hogstadius.


Fågelinfluensan pågår runt om i Europa och har tvingat Sveriges alla äggproducenter att sedan november hålla sina höns inomhus för att skydda dem mot smitta. Trots detta har ett större utbrott av smitta konstaterats hos landets största äggproducent, CA Cedergren i Mönsterås, som i början av veckan tvingades avliva 1,3 miljoner höns.

På Svenska Ägg menar man att det är för tidigt att veta vilka konsekvenser detta får för dagligvaruhandeln.

– Vi är lite försiktiga med att uttala oss innan vi har fått koll på läget. Det finns risk att detta påverkar tillgången på svenska ägg men vi vill inte skapa samma hysteri som det blev med toapappret i våras, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Hela den svenska äggbranschen håller nu på att kraftsamla för att säkerställa tillgången.

– Men man kanske måste acceptera ett lite smalare sortiment i butiken och att vissa ägg är lite mindre än vanligt. Det kommer inte gå att få fram exakt alla specialvarianter.

Sverige är självförsörjande på ägg och har även ett visst överskott som går på export. Enligt Marie Lönneskog Hogstadius är exporten det första som ryker och den minskade tillgången på svenska ägg kan även påverka olika typer av färdigmat såsom raggmunk och pannkakor.

– Där kan det bli så att man dirigerar om till importerade ägg. Men det gäller alltså inte färdigmat som har Från Sverige-märkning, den är redan säkrad.

Enligt Jordbruksverket senaste statistik finns det totalt 8,9 miljoner värphöns i Sverige. Det innebär alltså att det är 15 procent av det totala beståndet som nu försvunnit.

– Om någon vecka vet vi lite mer. Det finns även unghöns på den här gården och om också de måsta tas bort så kommer tappet att vara lite längre, säger Marie Lönneskog Hogstadius och förklarar att det tar mellan fyra och fem månader innan en nykläckt kyckling kan börja värpa egna ägg.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News