söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personligt

Talangen tar sikte mot drömmen – innan 30: ”Jag var livrädd”

Publicerad: 25 april 2023, 12:18

Malin Forsberg, butikschef på Ica Nära Hjärtat i Gånghester.

Foto: Press

Malin Forsberg gillar när det går fort. Nu har hon handlar-drömmen i sikte – kanske redan innan 30. "Man måste bara våga", säger talangen.

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Snabbt har det gått för 24-åriga Malin Forsberg, som började arbeta inom Ica och handeln 2015.

För drygt två år sedan blev hon butikschef på Ica Nära Hjärtat i Gånghester utanför Borås, dit hon värvades för fem år sedan efter sina insatser som kassabiträde och medarbetare på en Kvantum-butik i centralorten.

LÄS OCKSÅ: Lista: 68 talanger som hyllas i dagligvarubranschen

– Jag var livrädd när jag tog över den här rollen – men det har gått hur bra som helst, säger hon.

Orsaken till bytet var att Malin Forsberg ville komma närmare driften och lära sig mer om vad det innebär att driva butik – med alltifrån kassaredovisning till att baka bröd.

– Jag har lyckligtvis trivts i rollen och har sedan dess utvecklats snabbt. Det var roligt såklart att inte behöva vänta i 15 år för att få bli chef i en större butik, det steget gick snabbt, säger hon och fortsätter:

– Lite sådan är jag som människa, jag vill att det ska gå fort.

Och snart bär det av till nya utmaningar. Om drygt två veckor återgår hon till Kvantum-formatet som avdelningschef på Ica Kvantum i Landvetter, med ansvar för mejeri och frys.

– Nu känns det som att jag har nått så långt upp jag kan i den här butiken. Det finns betydligt mer att hålla reda på i en större butik och det blir också ett sätt att kliva framåt i karriären.

Den stora fördelen med en karriär inom dagligvaruhandeln är att man genom sin arbetsmoral och sitt driv kan ta sig framåt, säger Malin Forsberg.

LÄS OCKSÅ: Han fortsätter att klättra vidare – efter 15 år inom Willys: ”Vill ha nya utmaningar”

– Många pluggar på högskolan och läser i flera år för att få en anställning, medan man här kan klättra bara om man visar att man kan lära sig genom arbetet.

Att axla ansvarsroller som ung är inget hinder, uppger hon och ger följande råd till de som vill ta sig uppåt i yrkeslivet:

– Man måste bara våga. Man behöver inte vara 40 år för att leda en grupp, så länge man knyter kontakter och skapar goda relationer med sina kollegor.

Och siktet är, som för många unga förmågor i handeln, inställt på att bli handlare. I maj tar hon emot ett stipendium till Företagsledarutbildningen på Ica-skolan, den sista pusselbiten innan drömmen kan slå in.

– Det är ‘la’ det. Och såklart att utmärka sig på sin arbetsplats och särskilja sig från alla andra som vill bli handlare.

Men just den här visionen tar Malin Forsberg med ro, och skyndar hellre lite långsammare.

– Familjeliv och sådant kan såklart komma emellan. Men hinner jag dit innan 30 har jag verkligen nått mina mål, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Långa dagar bakom stort karriärskliv för talangen: ”Ta butiken till topplistorna”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev