söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personligt

Långa dagar bakom stort karriärskliv för talangen: ”Ta butiken till topplistorna”

Publicerad: 13 april 2023, 07:01

Ida Åberg har blivit bra på att ”ta sig an avdelningar eller uppgifter som brinner”, där det behöver ske förändringar snabbt.

När Dagligvarunytt publicerade sin talanglista var hon försäljningschef. Nu, två veckor senare, är hon butikschef. Det höga tempot i 26-åriga Ida Åbergs karriär har ett pris. ”Jag skulle ha varit lite snällare mot mig själv”, säger hon.

Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Ida Åberg är inte uppväxt i någon Ica-familj, men har ändå sin pappa att tacka för mycket i Ica-karriären.

– Det var pappa som en gång i tiden pressade mig att söka jobb i kassan på Ica för att börja tjäna egna pengar. Sedan har allt flutit på, berättar Ida Åberg.

Jobbet blev snabbt mer än bara ett sätt att tjäna pengar.

– Jag älskar mitt jobb, det har blivit min största hobby, och jag har verkligen gått all in. Det finns många bitar som gör jobbet så kul. En är att man får jobba med människor. En annan är att man ser resultat så fort.

Det var i kassan på Ica Kvantum Liljeholmen passionen för dagligvaruhandeln väcktes till liv. Efter två år på nästa arbetsplats – Ica Kvantum i Mall of Scandinavia – tog Ida Åberg klivet in på Ica Maxi Barkarbystaden.

– Christoffer Welander här på Ica Maxi är en av de ledare som verkligen sett mig – och låtit mig vara den jag är. Personer som varit tydliga och ärliga med mig har betytt mycket i min karriär.

När Dagligvarunytt publicerade Talanglistan 3 april, hade Ida Åberg dubbla roller på Ica Maxi Barkarbystaden.

– Jag var försäljningschef för frukt och grönt och jouren när jag i oktober fick frågan om att ta över kolonial som hade problem med driften.

På kort tid lyckades Ida Åberg vända utvecklingen för kolonial, samtidigt som hon också var försäljningschef för frukt och grönt.

– Jag är stolt över den snabba förändring vi åstadkom. Att ta sig an avdelningar eller uppgifter som brinner, där det behöver ske förändringar snabbt, är något jag blivit bra på.

På Ica Kvantum i Mall of Scandinavia var Ida Åberg bland annat avdelningsansvarig för frukt och grönt.

LÄS OCKSÅ: 28-årige butikschefen gör som konkurrenterna – fast bättre: ”Jag är jättestolt”

Nu har Ida Åberg tagit ytterligare ett kliv i karriären, och utsetts till en av två butikschefer på Ica Maxi Barkarbystaden i Järfälla. Därmed har Ida uppnått ett mål hon tidigt satte upp om att bli butikschef på en Ica Maxi.

– Nu vill jag jobba för att alla avdelningar ska fungera på bästa sätt, och ta butiken till topplistorna. Det blir utmanande att styra via försäljningschefer eftersom jag är van att styra säljledare och medarbetare och det kommer säkert klia i fingrarna på mig när jag sitter på kontoret med administrativt arbete.

I motiveringen till Ida Åbergs plats på Talanglistan tas hennes förmåga att utmana både arbetssätt och kollegor upp.

– Jag blir sällan nöjd, och försöker alltid ställa frågor kring vad som kan göras ännu bättre. Som ledare försöker jag gå in och lyssna, och sedan vara rak och sätta gränser – utan att bli någon diktator.

Den snabba karriären för snart 27-åriga Ida Åberg har kostat på, och valutan stavas tid. Ida Åbergs arbetsveckor innehåller långt mer än 40 timmar, vilket är ett aktivt val.

– Jag har varit tydlig med släkt och vänner vad mina mål är, och de har stöttat mig. Men om jag hade vetat att jag skulle nå så här långt så snabbt så hade jag gett mig själv rådet att känna lite mindre stress. Jag skulle ha varit lite snällare mot mig själv.

Vad gör du för att ladda batterierna?
– Jag får mycket energi av att umgås med min pappa, som är egenföretagare och har gett mig många råd och mycket stöd genom åren. Och så älskar jag bilar och motorcyklar, och längtar nu efter att ta ut min Kawasaki på vägarna.

LÄS OCKSÅ: De åker raka vägen från huvudkontoret till butiksgolvet: ”Har hjälpt mig mycket i min roll”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev