Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personligt

Ica-handlaren ”adopterade” ukrainsk familj: ”Jag har blivit både mormor och mamma”

Publicerad: 16 maj 2022, 08:42

Ica-handlare Annelie Magnusson tillsammans med barnen i den ukrainska familjen som flyttat in i hennes och makens lägenhet.

Foto: Privat

När Ryssland invaderade Ukraina kände Ica-handlare Annelie Magnusson i Tibro och hennes man Tord att de ”måste göra något”. Nu bor en kvinna och två barn i deras lägenhet. ”Jag har blivit både mormor och mamma” säger Annelie Magnusson.


Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

I 33 år har Annelie Magnusson varit handlare på Ica Supermarket i Tibro i Västergötland. Hon och hennes man Tord har både stuga och lägenhet i Kungshamn och de var eniga om att låna ut lägenheten till behövande flyktingar från Ukraina. I slutet av mars fick så paret ett samtal om att det fanns en gravid kvinna med två barn som behövde bostad.

– Allt gick väldigt snabbt efter kontakt med Sotenäs kommun och Oksana och döttrarna Lilija och Liza kunde installera sig.

Men ni har inte bara gett familjen tak över huvudet?
– Nej, ett sådant här åtagande kräver mer engagemang. Myndighetskontakter, tolkhjälp, läkarbesök och förstås att se till att de har mat och kläder. Jag har följt med på mödravårdskontroller, tandläkarbesök och till sjuåringens skolstart. 

Annelie Magnusson som själv inte har några barn tycker att hon på ett bräde blivit ”både mamma och mormor”.

– Vi har kommit varandra oerhört nära under dessa månader. Vad som än händer kommer vi säkert att vara en del av varandras liv.

Familjen stöttas av väldigt många andra människor i Annelies och Tords omgivning. Vänner, kunder, medarbetare och kyrkan i Tibro har hjälpt till med leksaker, böcker, kläder och babyutrustning för det syskon som ska födas i sommar.

Hur hinner du med allt detta vid sidan av butiken?
– Det är oerhört tillfredsställande och hjärtevärmande att få göra en insats, det ger oss energi. Jag avsätter i snitt en dag i veckan att vara i Kungshamn. Vi byggde om butiken för två år sedan och den tickar på riktigt bra - även när jag inte är fysiskt på plats.

Susan Berzelius

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev