Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Personligt

Handlaren låter ukrainska flyktingar handla gratis: ”Det är ju krig”

Publicerad: 24 mars 2022, 09:17

Ica i Bräcke bistår i flyktingmottagandet.

Foto: Google Streetview

I Bräcke har Ica-handlaren Malin Pettersson hjälpt en trebarnsfamilj från Ukraina med boende och mat. Samtidigt kritiserar hon kommunen för senfärdighet i mottagandet. ”Vi privatpersoner har fått rådda allting”, säger hon till Jämtlands Tidning.

Ämnen i artikeln:

UkrainakrisenIca Supermarket

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


I Bräcke kommun i Jämtland har flyktingmottagandet börjat. Malin Pettersson, som driver Ica Supermarket Bräcke på orten, blev kontaktad av en vän för några veckor sedan som upplyste henne om tio ukrainska flyktingar som behövde någonstans att ta vägen.

LÄS OCKSÅ: Ica-handlarna efter razzian: ”Vi måste tåla att vara transparenta” 

Då lade hon ut ett inlägg på sociala medier och relativt snabbt var saken ordnad. 

– Men en av familjerna hamnade i en stuga utanför Bräcke och det var inte optimalt, säger hon till Jämtlands Tidning. 

Stugan saknade internet och adekvat värme. Men när hon kontaktade kommunen för att upplysa om omständigheterna fick hon svaret att familjen, två föräldrar med tre döttrar, inte kunde få någon hjälp från kommunen innan de skrivit in sig hos Migrationsverket. 

– Men för att kunna göra det måste de ju komma ner till byn. Nej, det fanns inga sådana resurser. Då fick jag höra att jag var jag tvungen att skjutsa familjen, säger Malin Pettersson.

Nu har familjen fått tillgång till en lägenhet centralt på orten, med hjälp av lokalbor som ställt upp och som dessutom skänkt bland annat kläder, mössor och skor i välgörande syfte.

Malin Pettersson har även låtit föräldrarna handla gratis i butiken, i väntan på kommunalt stöd. Hon har också startat en insamling som efter en dag summerats till drygt 6 800 kronor och som ska tillägnas ett presentkort på Ica till familjen.

LÄS OCKSÅ: Så boostar butikerna ekoförsäljningen: ”Prisskillnaderna är oftast inte ett hinder” 

Hon är kritisk till hur kommunen hanterar mottagandet.

– Vi privatpersoner har fått rådda allting. Det är ju krig. Jag förstår inte hur kommunen resonerar. Det är inte läge att agera paragrafryttare. Hjälp till med det ni kan, säger hon till Jämtlands Tidning.

Kommunen kommenterar kritiken i ett inlägg på Facebook, där man bland annat skriver att ”förhoppningsvis blir det mycket enklare snart”. 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev