onsdag27 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personligt

Handeln ser tillbaka på året som gått: ”Ett annorlunda år helt enkelt”

Publicerad: 27 december 2020, 20:17

Marcus Peghmo, Karin Brynell, Samir Cherif, Aleksandra Djordjevic och Petter Mähler.

Dagligvarunytt frågade några handelsprofiler hur de minns dagligvaruhandelsåret 2020.


AH

Andreas Heneborn


 

Petter Mähler, handlare Hemköp Matglädjen Stockholm

– Som ett annorlunda år helt enkelt. Det man trodde skulle vara under en kort period när det startade upp, mycket har gått ut på att jämna ut flöden, minska trängsel, mycket hygien, minska smittspridning.

Marcus Peghmo, butikschef, City Gross Halmstad

– Det är väl inte helt oväntat att det är corona som har dominerat detta året. Men i och med det så har det hänt många positiva saker! Som kedja tycker jag att vi har hanterat situationen kanon, både med logistik och inköp när bunkringen var som värst och hur vi har hanterat åtgärder för att få personalen att känna sig så trygg som möjligt. Här i butiken (som så många andra) har vi fått en explosionsartad utveckling av e-handeln och det har gjort att vi bland annat fått flytta personal och ringa in personal med kort varsel. Skulle vilja lyfta vår egen personal som har ställt upp på ett fantastiskt sätt på alla plan under året. En annan sak var också att vi var en av butikerna som blev uttagna i Handels varsel. Det blev en intensiv vecka med mycket förberedelser hur den situationen skulle hanteras och vi var verkligen förberedda på strejk. Så det var en mycket stor lättnad när parterna kom överens.

Aleksandra Djordjevic, butikschef, Coop Västertorp

– Min första spontana tanke är att jag inte hunnit reflektera över det. För mig har det varit en ganska stor försäljningsökning, så fullt upp med andra ord. Kommer minnas det här året som ett händelserikt år fullt av utmaningar och anpassningar. Ser också tillbaka på året och känner mig tacksam för att det gick åt rätt håll för just mig. Bunkringen kommer ju också vara ett roligt minne för livet, toapapper-krisen!

Samir Cherif, handlare, Hemköp Linnégatan

– Daglivaruhandelsåret var ju väldigt annorlunda. Allt gick enligt plan till mitten av mars då handeln exploderade med bunkringen. Efter ett par veckor stabiliserades försäljningen på en högre nivå. I samband med andra vågen nu i november har vi märkt ett tydligt mönster med färre kunder fast högre snittköp. Även om vi inom dagligvaruhandel har gynnats av corona går mina tankar till mina kamrater inom restaurangbranschen och resebranschen som genomlider ett stålbad just nu och jag är förvånad att många fortfarande finns kvar. För egen del har det varit en stor omställning då jag tidigare la en till två dagar i veckan i Stockholm i mina uppdrag som förtroendevald, tid som jag nu kan lägga i mina butiker.

Karin Brynell, vd, Svensk Dagligvaruhandel

– 2020 blev det tydligt att dagligvaruhandeln är precis det den nu också är definierad som hos myndigheterna - en samhällsviktig verksamhet. Under året har dagligvaruhandelns personal, från lager ut till kassalinjen eller hemleveransen, kämpat med att hålla i gång sina verksamheter trots extraordinära omständigheter. När vi lämnar 2020 gör vi det med en känsla av att livsmedelsförsörjningen trots allt har fungerat väl, vi har flyttat e-handeln flera år fram i tiden, vi har rutiner för att undvika trängsel i butikerna och dagligvaruhandeln har kämpat tillsammans. Det som också har blivit tydligt är samarbetet i hela livsmedelskedjan, från jord till bord inklusive politiker och myndigheter. Ett ljus i en annars mörk tid.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev