måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personligt

Förändrat glassrecept får tummen ned av konsumenterna – utses till Årets matbluff

Publicerad: 25 januari 2023, 07:34

GB Glace Big pack vanilj har utsetts till Årets matbluff.

Foto: Pressbild

Bytet från mjölkprodukter till vatten och ärtprotein får tummen ned av konsumenterna. GB:s Big pack vanilj har utsetts till Årets matbluff.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– GB pratar mycket om det positiva i ändringen, att produkten har ett lägre klimatavtryck. Men uppenbarligen är det många konsumenter som tycker att bytet av en av huvudråvarorna är en försämring, som har skett i smyg. Även för de som vill undvika mjölk så vore det lättare att hitta produkten om detta framgick tydlig, säger Björn Bernhardsson, verksamhetsledare för Äkta vara.

När organisationen låtit konsumenterna rösta fram årets värsta matbluff fick GB:s glass mest röster, och det med en förkrossande marginal.

Övriga finalister var Nyckelbryggerier Cider med smak av lingon, Arla Keso protein, Fazer Willja Oat for whipping och Bravo Röd Apelsin.

Foto: Pressbild

Drygt 18 000 röster kom in på fem finalister och GB Glace Big pack vanilj fick nära hälften av dem.

I våras gjorde GB om receptet för sin klassiska glass och ersatte mjölkprodukterna i den med framför allt vatten och ärtprotein. Förändringen kommuniceras främst på förpackningens baksida, på framsida lyfts det enbart fram att glassen nu ger ett lägre klimatavtryck än tidigare.

– Många tillverkare lyssnar uppenbarligen och byter namn, ändrar design och gör även om recepten, säger Björn Bernhardson.

Motivering: Därför blev GB:s glass Årets matbluff

”GB har bytt recept på sina klassiska Big pack, till ett med lägre klimatavtryck. Samtidigt har de tagit bort alla mjölkprodukter, som många nog förväntar sig att en glass som denna ska innehålla. Att så är fallet framgår endast om man granskar baksidan. Mjölkprodukterna har ersatts med bland annat vatten och ärtprotein. ’Kan innehålla mjölk’, står det komiskt men helt korrekt, efter ingrediensförteckningen.”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev