måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Personligt

Butiker sträcker ut en hjälpande hand inför julen: ”Många har fått det kämpigt”

Publicerad: 21 december 2022, 09:25

Foto: Getty Images

Julveckan är inte bara dagligvaruhandelns viktigaste försäljningsvecka, utan också en tid då butiker runt om i landet stöttar upp lokalsamhället. Här är några goda exempel från Falköping i söder till Forsa i Norr.

Ämnen i artikeln:

Coop VästIca Nära

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Julen är dagligvaruhandelns klart största försäljningshögtid. 9 av 10 handlare uppger att den är av betydelse för försäljningen, enligt Svensk Handels senaste julrapport. Men landets livsmedelsbutiker fokuserar även på att stötta upp lokalsamhället.

På Coop i Falköping kunde kunder hjälpa behövande genom att äta en jultallrik i butiken.

– Vi gör det här för att vi vill hjälpa till och skänka till socialt utsatta här i Falköping. Så alla intäkter som kommer in här idag på det här julbordet går till dem. Det känns väldigt bra att kunna hjälpa till, säger Louise Larsson, som är butikschef på Coop i Falköping, till Falköpings Tidning.

Louise Larsson är butikschef på Coop i Falköping.

Foto: Ellen Larsson

LÄS OCKSÅ: Här är Coop bäst i branschen på att rekrytera kvinnliga chefer – hon är en av dem

Coop-butikens genomför initiativet tillsammans med Lions Club och Svenska kyrkan. Förhoppningen var att sälja 1000 jultallrikar under dagen, vilket skulle generera 20 000 kronor till Svenska kyrkans arbete med matkassar.
Enligt prästen Maria Jensen räknar man med ett ökat behov i år.

– I år räknar vi med 150 kassar till jul. Det har ökat till viss del. Sedan med tanke på världsläget så tror vi att det är många som får det svårt i januari, säger Marian Jensen till Falköpings Tidning.

Det finns även många Ica-butiker som stöttar upp behövande under julhelgen. Ica Maxi i Partille samarbetar sedan flera år med Svenska Kyrkan för att skänka matkassar och julklappar till behövande barnfamiljer. Och på Ica Kvantum i Säffle bjuds det sedan flera år tillbaka på julbord i butiken, på självaste julafton.

– Det är alltför många som sitter ensamma på julafton. Det vill jag och mina medarbetare ändra på, för ingen ska behöva vara ofrivilligt ensam på julafton, säger handlaren Stefan Källvik i ett inlägg på Ica Gruppens LinkedIn.

Foto: Ica Kvantum Säffle

På Ica Nära i Forsa delar man också ut matkassar till behövande i jul. För handlaren Adam Westerling är det självklart att försöka hjälpa till.

– Många har fått det kämpigt med ekonomin nu när inflationen är så hög och allt har blivit dyrare, säger Adam Westerling till Hudiksvalls Tidning.

Handlaren Adam Westerling på Ica Nära Forsa.

Foto: Pressbild

Handlaren har fått många positiva reaktioner från kunder och även förslag på familjer som kan behöva en kasse. Det är alltifrån barnfamiljer till arbetslösa och pensionärer, berättar han för tidningen.

– Jag tycker att jag har det väldigt bra själv, så varför skulle jag inte hjälpa till där jag kan?

Adam Westerling kommer att packa ihop kassarna bestående av klassisk julmat i början av nästa vecka och själv köra ut dem.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev