Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ombyggnad

Viktiga pusselbitar försenade i butiken som ska stå modell för hela CBS: ”Vi hoppas att det flyger”

Publicerad: 29 september 2022, 12:12

Butikschef Bojan Mezner och styrelseordförande Lars Ericson vid nyöppningen av Stora Coop Haninge, som ska stå modell för fler ombyggnationer inom Coop Butiker och Stormarknader.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Stora Coop Haninges kombination av matmarknad, dygnet runt-öppet och skåp för e-handlad mat ska spridas i hela CBS butiksnät. Men vid premiären saknas ännu två av de tre delarna.

Ämnen i artikeln:

Coop Butiker och Stormarknader

Monika Nilsson Lysell

monika.nilsson@bonniernews.se


Blommor, delikatesser och doften från bageriet är det första som möter kunderna på Stora Coop Haninge. Butiken har byggts om sedan januari, och dagens säljyta på 5600 kvadratmeter är en minskning med hela 3000 kvadratmeter. Det är en mindre, men mer inspirerande, butik som möter kunderna menar Lars Ericson, styrelseordförande för Coop Butiker och Stormarknader.

– Nu får vi in matinspirationen direkt, genom att manuella diskar och bageriet flyttat till mitten av butiken, från att ha legat längst in, säger Lars Ericson.

Han använder begreppet matmarknad för att beskriva det erbjudande som ska spridas till fler butiker inom Coop Butiker och Stormarknader. 

– Vi tror att det är det här som kunden förväntar sig av dagligvaruhandeln. 

Satsningen på egenproducerat och på manuell service kommer samtidigt som kunderna får tunnare plånböcker. 

– Precis som alla andra behöver vi addera medlemserbjudanden och prisfokus nu. Men när vi gör det får vi inte fuska med inspirationen, säger Lars Ericson. 

LÄS OCKSÅ: Äntligen får den populära butiken ta emot kunder – på riktigt: ”Konceptet är jag rakt upp och ner” 

Bagerichef Alexandra Ghanim bjuder på tårta för att fira öppningen av Stora Coops ”matmarknad” där bageriet fått ta plats mitt i butiken.

Foto: Monika Nilsson Lysell

En uppdaterad belysning och helt ny inredning ger butiken en fräschör som butikschef Bojan Mezner tror ska locka tillbaka de kunder som Coop tappat under ombyggnadsstöket. 

– Sedan hoppas vi att många av Ica Maxis kunder ska komma till oss i stället, säger Bojan Mezner, som kom till butiken i Haninge i april 2021 med erfarenhet från Stora Coop i Brommas ombyggnad. 

LÄS OCKSÅ: Färskt bokslut: Miljardbutikens i Haninges nya siffra – efter historiskt starka året 

Matmarknaden är inte den enda nyheten i Haninge. Här ska Coop också öppna en obemannad och dygnet runt-öppen Mini-butik, och placera ut Hämta-skåp. De kompletterande delarna är dock inte klara än, utan dröjer till november eller början av december. 

– Jag tror att den här flexibiliteten är det som blir viktigt framåt, där vi kombinerar Mini och Hämta. Vi hoppas att det flyger, säger Lars Ericson. 

I ett pressmeddelande från Coop Butiker och Stormarknader säger vd Meta Persdotter: ”Med hänsyn tagen till läge och yta är vår ambition att införa Coop Matmarknad-konceptet med tre-i-ett och dygnet runt-öppet i alla våra butiker”.

Lars Ericson är inte lika tydlig. Han vill inte säga hur många, och vilka, butiker som kan bli aktuella för den flexibla tre i ett-modellen. Hur mycket ombyggnationen i Haninge kostat, och hur mycket butiken omsätter, är inte heller uppgifter CBS är offentliga med. 

– Det har inte varit helt gratis. Men vi tror på den här handelsplatsen, säger Lars Ericson. 

BILDEXTRA: Se bilder från den nya butiken i bildspelet nedan 

Bild 1/10  Blommor, frukt och delikatesser samsas på det ”torg” som kunderna möter när de kliver in i butiken.

Foto: Monika Nilsson Lysell

LÄS OCKSÅ: Coops jätte sålde 125 butiker – här är planen för att bli större igen: ”Har en finansiellt väldigt stark ägare” 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev