lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Ombyggnad

Ica-profilen skiftar fokus – när butiken byggs ut: ”Marknaden är svårbedömd”

Publicerad: 8 september 2022, 13:28

Ica Nära Brottbyhallen är en pionjär på många områden och har blivit en jätte på e-handelsområdet. Men nu stoppar handlaren Viktor Rönn planerna på restaurang.

Foto: Thomas Ohlén

Ica Nära Brottbyhallen hade långtgående planer på en restaurang bredvid butiken. Nu skrotar handlaren Viktor Rönn restaurangplanerna: ”Marknaden är svårbedömd”

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


I februari berättade Dagligvarunytt om Ica Nära Brottbyhallens planer på att bygga en restaurang i den förvärvade grannlokalen som till och med oktober rymmer ett bibliotek. Nu berättar handlaren Viktor Rönn, i Vallentuna norr om Stockholm, att han lägger ner restaurangplanerna för att i stället satsa ännu mer på butiken. 

– I vintras var jag övertygad om att en restaurang var rätt väg att gå. Men när processen gick framåt landade jag i att alternativet – att bygga ännu mer butik – kändes som en ännu bättre idé, säger Viktor Rönn till Dagligvarunytt. 

Förarbetet till restaurangen var klart, men inga beställningar var lagda och inget var påbörjat byggnadsmässigt. Nu är även bygglovsändringarna godkända och ombyggnationen startar redan på måndag.

– Jag tror fortfarande att det finns underlag för en restaurang här, men den marknaden är också svårbedömd. Så jag väljer helt enkelt inte att prioritera det givet våra förutsättningar just nu säger han. 

Ica Nära Brottbyhallen har nära fördubblat omsättningen på bara drygt tre år och är en gigant på e-handelsormrådet. Men den stundande lågkonjunkturen och konsumenternas minskade köpkraft påverkar även den här butiken på olika sätt. 

LÄS OCKSÅ: Butikerna rustar för att locka tillbaka onlinekunderna: ”Det krävs mer för att nå ut” 

Viktor Rönns beslut, som växt fram under våren, har även påverkats av omvärldsfaktorer, som exempelvis ökade kostnader för räntor och energi. En del i satsningen på butiken handlar om att byta ventilationssystem och till mer miljövänliga kylar. 

– Jag går över till CO2 i mina nya kylar och frysar, vilket känns jättebra just nu. Det sänker min energipåverkan och lever upp till alla nya lagkrav. Med vinterns kostnader i minnet känns det också välkommet, säger han. 

Butikens ombyggnation som omfattar flera delar av butiken påbörjas på måndag och beräknas att pågå till och med januari. Det rör sig om investeringar för ett tvåsiffrigt antal miljoner, enligt uppgift från handlaren. Butiken ska renoveras, men också byggas ut med 150 kvadratmeter. 

Hur kommer det påverka driften?
– Det kommer att märkas så klart, men vi kommer inte att behöva stänga någonting. Vi arbetar för att hålla påverkan så liten som möjligt, säger Viktor Rönn. 

 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev