Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Ombyggnad

Bageriet försatt i konkurs – riktar skarp kritik mot Coop: ”Det blev en dödsstöt”

Publicerad: 27 juni 2022, 12:56

OBS! Genrebild som inte föreställer det aktuella bageriet.

Foto: Getty Images

Värmländska bageriet Nordells är försatt i konkurs efter över 100 år på marknaden. Anledningen till konkursen uppger de är att Coop Värmland backat från en tidigare affärsuppgörelse. ”Jag var väl dum och naiv som litade på dem”, säger den tidigare ägaren Mikael Sundström till Dagens industri.

Ämnen i artikeln:

Coop Värmland

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Det lokala bageriet Nordells i Arvika har försatts i konkurs. Detta efter att ha investerat miljonbelopp för att kunna leverera bröd till Coop genom en affärsuppgörelse.

När Coop Värmlands lokala bageri lades ned meddelades Nordells om att man skulle få leverera bröd till 37 olika Coop-butiker i föreningen. 

– Det fanns inte på kartan att vi skulle klara det. Men om vi fick ett år på oss att bygga ut var vi beredda att köra, säger förre ägaren Mikael Sundström till Di.

För att klara av kapaciteten satsade Nordells, enligt egna uppgifter, omkring fem miljoner kronor på maskiner och utbyggnad. Bageriet beviljades krediter av banken tack vare avtalet med Coop Värmland, enligt Mikael Sundström.

När resultatet av investeringarna stod färdigt året därpå, hade Coop sänkt den ordervolym som parterna från början diskuterat.

– Volymen var nästan 50 procent mindre än den som var tänkt från början. Där stod vi med alla fasta kostnader och dubbel hyra mot tidigare. Det blev en dödsstöt. Ganska synd på ett bageri som funnits sedan 1911.

– Vi hade ett samarbetsavtal som var undertecknat av dåva­rande vd för Coop, men det stod ingenting om volymer. Jag var väl dum och naiv som litade på dem, uppger Mikael Sundström för Di.

Hos Coop ser man dock på saken annorlunda och medan Nordells byggde ut tecknade man ett avtal med en lokal konkurrent.

– Vi valde att ha kvar båda alternativen. I slutänden är det kundens efterfrågan som styr.

– Nordells har ett klassiskt recept på tekakor. Dagligva­rubranschen förändras stän­digt. När kunderna efterfrå­gar  grovt bröd, kan vi inte tvinga på dem vitt bröd. Nord­ells hade kunnat styra om sin produktion, säger Klas Olsson, koordinator på Coop Värmland, till Di.

Mikael Sundström berättar om lärdomarna av konkursen för Di.

– Att aldrig lita på någon, och att ha allt avtalat skrift­ligen, säger han till tidningen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev