Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Koncept

Gott om matbluffar bland svenska smördegar: "Konsumenter känner sig lurade"

Publicerad: 4 februari 2021, 10:11

Några av kommentarerna på Dagligvarunytts Facebook-sida.

Foto: Gettyimages

Pop! Bakerys smördeg utsågs till Årets matbluff för att den inte innehåller något smör. Men av de totalt 14 smördegar som finns på den svenska marknaden är det bara tre som görs på smör. Nu kräver konsumentföreningen Äkta vara att Livsmedelsverket agerar.


I slutet av januari blev Pop! Bakerys smördeg utsedd till Årets matbluff 2020.

Orsak?

Jo, att smördegen alls inte innehåller något smör utan i stället görs på vegetabilisk olja.

– Det är inget lagbrott men många konsumenter känner sig lurade när de upptäcker att smördegen de köpt inte innehåller smör, säger Björn Bernhardson, verksamhetsledare på konsumentföreningen Äkta vara som ligger bakom antipriset.

När Dagligvarunytt skrev om Årets matbluff för några veckor sedan var det flera läsare som skrev i kommentarsfältet att det finns många andra smördegar som inte heller innehåller något smör.

Och så är det. Av de totalt 14 smördegar som finns på den svenska marknaden är det bara tre som görs på smör, samtliga i det djupfrysta i stället för kylda sortimentet: Picards smördeg med äkta smör, Garants smördegsplattor och Icas Äkta smördeg.

– I alla andra degar är det i stället olika blandningar av palmolja, solrosolja, rapsolja och i något fall även kokosolja, säger Björn Bernhardson.

Nu har Äkta vara tagit smördegsfrågan vidare till Livsmedelsverket. I ett öppet brev kräver man att myndigheten tar bort det undantag från EU:s annars ganska stränga regelverk för mejeriprodukter som Sverige begärt; ett nationellt undantag som gör att smördeg inte behöver innehålla smör.

Utöver smördeg finns sex ytterligare undantag listade, nämligen jordnötssmör, kakaosmör, smörsopp, kokosmjölk, ostkex och margarinost. Dessa är enligt Björn Bernhardson både logiska och rimliga eftersom det är uppenbart för en svensktalande att det exempelvis inte är någon mjölk i kokosmjölk eller smör i jordnötssmör och smörsoppar.

– Med smördeg är det annorlunda. Det är från början en deg med inkavlade lager av smör och det är just det som namnet syftar på – en deg med smör. Medan jordnötssmör och smörsopp aldrig har syftat på ett innehåll av smör utan mer en konsistens eller en smak så har smördeg alltid gjort det.

Undantaget har även fått den konsekvensen att ett par av de tillverkare som använder smör använder ordet ”äkta” i sin marknadsföring, medan Björn Bernhardson tycker att det borde vara tvärtom.

– Det är de tillverkare som inte använder smör som borde få hitta på nya namn på sina produkter istället.

Smördeg

I många andra språk används mer neutrala beteckningar på den typen av deg som på svenska kallas smördeg. På engelska heter det ”puff pastry”, på tyskan ”blätterteig” och på franska ”pâte feuilletée’”, vilket kan översättas som ”lövdeg”.

Ett gammalt ord i svenska språket som ibland används som synonym är tusenbladsdeg.

 

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News