lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Koncept

Fem månader med dubbla butiker – handlaren om att driva obemannad satellit: ”Det är vårt största problem”

Publicerad: 4 maj 2022, 07:39

Carl-Johan Winblad driver dubbla butiker.


Carl-Johan Winblad slog upp portarna till sin andra Ica-butik 1 december förra året. Nu berättar han om den positiva responsen: ”Kunderna är överlyckliga över att kunna handla med mobil självscanning”, säger han till Dagligvarunytt.

Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


LÄS MER: Rapport från framtiden – så ser matbutikerna ut år 2032: ”Går väldigt fort” 

I oktober förra året skrev Dagligvarunytt om öppnandet av den obemannade Ica-butiken, To Go Söder, i Östersund. 

I dag, snart fem månader senare, kan handlaren Carl-Johan Winblad konstatera att butiken genomfört sina första månader på ett framgångsrikt sätt.

– Det har fungerat väldigt bra, vi är inte riktigt vid det försäljningsmålet vi har satt men vi har ett halvår kvar att jobba in det på. Vi har en positiv trend och en bra framdrift, säger han.

Att den 54 kvadratmeter stora butiken inte kommit upp i det utsatta försäljningsmålet än ser inte Carl-Johan Winblad är något problem.

- Vi ser hoppfullt på framtiden och vet att samhällets rörlighet ökar under sommarhalvåret. Vi har också varit inne i pandemin 75 procent av tiden vi haft öppet så den här rörligheten i samhället har ju inte riktigt kommit tillbaka i nivå, säger han.

Butiken är lokaliserad i södra Östersund och håller öppet 24 timmar om dygnet. Carl-Johan Winblad äger sedan tidigare en till Ica-butik i Östersund, Ica Nära Blå Center.

Att driva en helt obemannad Ica-butik med dygnet runt-öppet innebär inte bara en smidig handelslösning utan även utmaningar.

- Det finns ju vissa oärliga personer i vårt samhälle som tycker om att stjäla saker, det är vårt största problem hittills. Stölderna blir mer utmärkande i To Go-butiken eftersom det är mindre yta och lättare att hitta de som snor, säger Carl-Johan Winblad och fortsätter:

LÄS MER: Satellitbutiken blir verklighet – efter ändrade Ica-regler: ”Jag som tar risken” 

- Det är inte så intelligenta personer, de loggar in med Bank-ID och vi spärrar dem så fort vi hittar dem. Är de ett gäng på fyra personer har sällskapet tyvärr fyra chanser på sig innan vi kan spärra alla.

Tekniken som används i den obemannade butiken har fungerat väldigt bra och Carl-Johan Winblad tror att en bättre teknik kan gynna handeln ännu mer.

- Det är inte långt kvar innan vi får in ny teknik i form av en mobilsjälvscanningsvåg, som inte printar etiketter. Det är driftsäkert 24 timmar om dygnet och kräver inte något underhåll vilket kommer ta försäljning av viktvaror till en ny nivå, säger han och tackar Ica X som driver på utvecklingen.

Hur har Östersundsborna tagit emot butiken?
- Kunderna är överlyckliga över att kunna handla med mobil självscanning. Konsumenter har hört av sig och tackat för att vi löst deras svårlösta problem. Till exempel någon som haft slut på modersmjölksersättning vid 02:00 och inte kunnat få tag på det någon annanstans, det kunde To Go Söder fixa.

LÄS MER: Över 100 Ica-butiker vill satsa på obemannat – här finns To Go-konceptet i dag

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev