måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Koncept

Avslöjar: Ica halar seglen – lämnar rodret till Coop och Mathem

Publicerad: 9 maj 2023, 12:28

Förra året satsade Ica på båtleveranser i Stockholmsområdet.

Foto: Ica

För nionde året i rad levererar Mathem dagligvaror via sjövägen i Stockholm – men denna gång blir det mindre konkurrens om skärgårdskunderna.

Ämnen i artikeln:

Ica SverigeMathemCoopLogistik

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


E-handlaren Mathem erbjuder sedan nio år tillbaka sjöleveranser till öar i Stockholms skärgård under sommarmånaderna.

Datumet för årets leveransstart är satt till den 2 juni men från den 26 maj kan kunder börja lägga beställningar, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Färska vd:ns plan för att fixa lönsamheten: ”Fortsätta skapa uppmärksamhet”

Mathem beskriver sin mångåriga satsning som en "succé" och att tjänsten uppskattas allt mer för de som bor och semestrat på öarna i mellersta delen av skärgården.

– För oss på Mathem är de första skärgårdsleveranserna det säkraste sommartecknet, och vi är otroligt glada över att det positiva mottagandet från kunderna fortsätter, säger Johan Gertell, marknadschef på Mathem, i en kommentar.

– Tjänsten har verkligen blivit en etablerad del av sommaren i Stockholms skärgård, och vi fortsätter därför att leverera till precis samma områden som förra året, fortsätter han.

Nytt för i år är möjligheten att köpa receptfria och receptbelagda apoteksvaror via tjänsten, i samarbete med Kronans Apotek. Sedan innan kan man som kund köpa bland annat köksutrustning genom ett samarbetet med Clas Ohlson.

Leveranskostnaden är 399 kr när när kunden handlar för upp till 3 990 kr. Över den summan är leveranskostnaden 10 procent av beställningsvärdet.

I fjol fick dock Mathem sällskap på fjärdarna – Coop och Ica lanserade liknande koncept.

LÄS OCKSÅ: Ministerns tre löften till handeln: ”Jag tror att vi skulle behöva göra ännu mer”

– Jag kan bekräfta att vi fortsätter med leveranser i Stockholms skärgård även denna säsong och nu med ett utökat erbjudande. Vi återkommer med meddelande om detaljerna lite längre fram, säger Bernd Schmitz, pressekreterare på Coop Butiker och Stormarknader (CBS) som är den förening som håller i rodret i kooperationens satsning.

Även Coop Mitt testade båtleveranser från en brygga intill en butik i Gävle förra sommaren och vd Magnus Wåhlander har signalerat att konceptet kan bli aktuellt även på andra orter.

Ica gav sig också av på seglats i fjol och erbjöd leveranser till Ljusterö, Ingmarsö, Svartsö, Gällnö och Finnhamn under juli och augusti.

Men det blir ingen fortsättning i år.

– Nej det blir det inte. Det var en pilot förra året och vi har i år valt att pausa vidare utrullning. Många av våra butiker omfattar också skärgårdsnära butiker där kunderna i skärgården har tillgång till sin lokala Ica-butik, uppger presstjänsten för Dagligvarunytt.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev