Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Viktiga vägval för Ica Supermarket BBB i Sunne: "Nu ser vi vad som händer med Stora torget”

Publicerad: 23 november 2021, 12:07

Planen att bygga en ny butiksfastighet med bostäder, som skulle ersätta den nuvarande i Sunne, avblåstes – men ett nytt grepp från kommmunen gör att hoppet ändå lever.

Byggplanen med ny butik och bostäder blåstes av. Nu ger ett nytt besked en ljusglimt – samtidigt som butiken tagit ett beslut som frigjort yta. ”Där fick vi ytterligare 75 kvadratmeter”, säger handlaren Håkan Börjesson.

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket


Handlarbröderna Stefan och Håkan Börjesson har under fyra år projekterat och arbetat för att kunna flytta från den nuvarande, trångbodda butiken och bygga en ny fastighet vid Stora torget i Sunne.

Men i somras drog de i bromsen, som Dagligvarunytt rapporterade i juni. Orsaken var att kommunen krävde att fastigheten också innehöll bostäder – men när dessa fortfarande var osålda fanns inget annat val än att stoppa planeringen.

Men behovet av större ytor finns kvar – och nu fokuserar handlarna på att effektivisera den befintliga butikslokalen.

– Vi har anlitat en konsult som ska hjälpas oss att utnyttja befintlig butiksyta på bästa sätt. För ett halvår sedan var vi väldigt säkra på att vi skulle ha börjat bygga vid den här tiden. Så det kändes lite jobbigt när det inte blev så, säger Håkan Börjesson till Nya Wermlands-Tidningen.

Nu gör Stefan och Håkan Börjesson det bästa av situationen. Butiken är fortsatt trångbodd och har också förlorat 60-70 parkeringsplatser genom ett intilliggande bygge.

En åtgärd har dock frigjort yta – butiken har sagt upp sitt avtal med Postnord.

– Där fick vi ytterligare 75 kvadratmeter. Dessutom slipper vi kön till paketutlämningen vid grönsaksavdelningen. Det är svårt att bygga om en befintlig butik, men vi har lärt oss en del när vi projekterade nya butiken och gjorde studiebesök i ett dussintal nybyggda butiker, säger Håkan Börjesson till tidningen.

Butikens paketservice finns dock kvar, men i ny form genom leveransboxar från Budbee.

LÄS OCKSÅ: Handlarnas offensiva plan i Sunne: Flytta, bygg ut – och toppa med bostäder 

I oktober kom så ett nytt besked som gav en gnutta hopp. Sunne kommun gav då besked om att man ska prova ett nytt upplägg för Stora torget. En konsult ska under våren lägga fram alternativ att ta ställning till, i stället för att – som tidigare – intressenterna själva presenterar idéer.

Därför finns nu en viss förhoppning att Ica-butiken ändå ska hitta en lösning kring Stora torget – och företaget närmar sig dessutom ett annat vägskäl: Generationsskiftet.

Stefan och Håkan Börjesson tänkte tidigare fortsätta i ungefär fem år till innan sönernas övertagande, men nu kan stafettpinnen komma att växlas tidigare.

– Min son, Jonathan, och Stefans son, Viktor, kommer successivt ta över, förmodligen inom ett par år. Så nu avvaktar vi och ser vad som händer med tomten på torget framåt våren, säger Håkan Börjesson till Nya Wermlands-Tidningen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev