Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Två år efter branden – nu öppnar Icas restaurangkoncept i Järvsö: ”Butiken betyder för byn”

Publicerad: 7 oktober 2022, 12:25

Foto: Thomas Ohlén

I början av året öppnade Ica Supermarket i Järvsö upp efter den fasansfulla branden för två år sedan. Nu kan butiken även stoltsera med en restaurang Icanders i anslutning till butiken.

Ämnen i artikeln:

Ica SupermarketKonsumentbeteende

Loke Westberg

loke.westberg@bonniernews.se


Lanseringen av Icanders fortsätter i raskt tempo när fler och fler restauranger slår upp portarna.

Senaste tillskottet på listan över Icas eget restaurangkoncept är Ica Supermarket i Järvsö, rapporterar Ljusdals-Posten. Det är alltså samma butik som brann ned till grunden 2020.

Under premiärdagen var Mats Bergvall och David Johansson, produktägare för Icanders, på plats i butiken.

– Vi har tagit namnet från Icander, den där gubben från 70-talet alltså, och byggt konceptet som en lanthandel. Allt är inspirerat av det som Ica har jobbat med i över 100 år, säger Mats Bergvall till Ljusdals-Posten.

Icanders i Järvsö blir den fjärde i Sverige, sedan tidigare finns konceptet i Stockholm, Tollarp och Visby. Tanken är att restaurangen byggs utifrån lokala specialiteter.

– Det är ett win-win-koncept och jag tror mycket på att folk ska kunna sitta här och äta eller ta en kopp kaffe och en bulle. Vi har ju skafferiet i butiken och använder så mycket som möjligt av det lokala, säger Magnus Hedin, Ica-handlare i butiken, till tidningen.

Upplevelsefaktorn är något som ligger till grund för konceptet, menar Mats Bergvall.

– Icanders är ett sätt att locka folk till butikerna igen. Vi ser en trend att fler och fler beställer sin mat på nätet och bara hämtar ut den. Nu vill många handlare skapa en upplevelse i butiken, uppger han för tidningen.

Branden som inträffade för drygt två år sedan blev ett kvitto på hur mycket butiken betyder för bygden. Och förhoppningsvis kan Icanders ytterligare accelerera den känslan.

– Ja, efter allt som har varit sedan den brann... man ser hur mycket butiken betyder för byn. För äldre som kanske lever ensamma kan den vara en samlingspunkt. För folk med familj blir den mer ett serviceställe, säger Lars Näsman, en av kunderna under premiärdagen, till Ljusdals-Posten.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev