söndag28 maj

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Tio års strid är över – Ica får bygga sin nya butik: ”Nu tar vi nästa steg i planeringen”

Publicerad: 2 maj 2023, 06:28

Diskussionerna om en flytt av Ica Supermarket Mårtas i centrala Leksand har pågått i tio år.

Foto: Thomas Ohlén

Tio års strid är över. Nu kan en ny Ica-butik byggas i Leksand. ”Vi är så klart jätteglada”, säger handlaren Malin Rusk.


Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I tio år har frågan om Ica ska få bygga en ny Supermarket-butik på Limsjöängen vid riksväg 70 i Leksand – och flytta verksamheten från centrala Leksand dit – diskuterats.

Nu har detaljplanen som ska bana väg för den nya butiken vunnit laga kraft. Det finns inte längre någon möjlighet att överklaga, rapporterar Falu-Kuriren.

Debatten har handlat om miljön, trafiksituationen och farhågan att Noret i centrala Leksand, där Ica Supermarket Mårtas ligger i dag, utarmas när butiken flyttas externt.

Under resans gång har delbeslut överklagats till högre instanser vilket gjort att processen dragit ut på tiden.

– Det har ju varit en lång process, och jag minns att diskussionerna var igång redan när jag klev in i politiken 2014 - och nu är vi här, säger kommunalrådet, säger kommunalrådet Sebastian Larsson (M).

Så här kommenterar Anna Jöhnemark, chef för etablering på Ica Sverige, det faktum att man nu kan gå vidare med processen.

– Vi är mycket glada över beskedet att detaljplanen vunnit laga kraft. Vi ser fram emot att lägga planerna framåt och vi får återkomma med mer information längre fram, säger hon till tidningen.

Enligt Falu-Kuriren kommer den nya butiken att ha en säljyta på I 500 kvadratmeter. Till det kommer personalutrymmen, lager och soprum.

Den nuvarande Supermarket-butiken har en total yta på 1 250 kvadratmeter.

– Vi är så klart jätteglada. Nu kan vi ta nästa steg i planeringen, säger Malin Rusk som driver Ica Supermarket Mårtas i Leksand.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev