lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Satellitbutiken blir verklighet – efter ändrade Ica-regler: ”Jag som tar risken”

Publicerad: 4 mars 2022, 09:52

Ica-handlaren Carl-Johan Åkerstedt öppnar en ny filial i skidorten Kläppen. Foto: Pressbild.

Ica har sedan länge arbetat efter principen en handlare – en butik. Men nya regler har möjliggjort för mer självbestämmande. ”Marknaden har helt enkelt förändrats”, säger Carl-Johan Åkerstedt, en av handlarna som satsar på filialer.

Ämnen i artikeln:

Ica NäraObemannat

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


I december 2022 kommer skidorten Kläppen att få en ny dagligvarubutik. Det är handlaren Carl-Johan Åkerstedt som ska öppna en ny filial – eller satellitbutik – till sin nuvarande butik Ica Nära Sälen.  

Den nya butiken blir totalt 486 kvadratmeter stor, varav 300 kvadratmeter i ren säljyta, med öppettider dygnet runt alla dagar om året. 

Carl-Johan Åkerstedt beskriver själv etableringen som semi-obemannad, eftersom man kommer att kombinera vanlig drift med obemannad drift. 

Under högsäsong kommer butiken i princip driftas som en vanlig butik, med obemannade timmar på natten, medan de obemannade timmarna kommer att vara fler under lågsäsong.

– Det här blir spännande, en utmaning. Det känns skönt att jag redan i dag har en bra laguppställning som är otroligt peppade inför det här. Vi kommer att kunna få bra synergieffekter mellan butikerna. Det kommer bli riktigt bra, säger Carl-Johan Åkerstedt till Dagligvarunytt. 

Butiken kommer att ligga invid riksväg 66, precis bredvid Gondol Sälens dalstation. Läget har han själv valt – tillsammans med de två andra intressenterna i projektet – Kläppen Ski Resort och Fiskarhedens Fastigheter.

– Vi tre har identifierat den här platsen tillsammans, och så brukar det inte fungera. Historiskt har det varit Ica som centralt har bestämt var butikerna ska etableras, och man har varit ganska hårda vad gäller principen om att en handlare ska ha hand om en butik.

Men sedan en tid tillbaka har Ica-handlarnas Förbund antagit nya regler och bestämmelser, som tillåter handlare att etablera så kallade filialer. Det innebär att man tagit ett steg bort från enbutiksprincipen, säger Carl-Johan Åkerstedt. 

– Marknaden har helt enkelt förändrats, av fler olika anledningar. Kraven på utkörning, hämta-skåp, obemannat och kiosklösningar växer bland kunderna, men på olika sätt och på olika platser. De nya reglerna har gjort att vi handlare nu har fått större frihet och möjlighet att bestämma mer, även över etableringar. Men i samråd med centrala funktioner på Ica förstås, säger han.

– Det innebär också att det är jag som handlare som tar risken, och att jag sköter hela etableringsprocessen.

Några andra exempel på liknande expansionsplaner bland handlare återfinns bland annat vid Ica Maxi i Olofström. Där vill handlaren Erik Ohlsson öppnade en filial i närliggande Kyrkhult. 

Ett annat exempel finns vid Ica Nära i Munkedal – där handlaren Mikael Andersson planerar att öppna en helt obemannad filial i Hedekas till sommaren.

I Kläppen är det Fiskaheden Fastigheter som bygger butiken och som sedan blir fastighetsägare. Markarbetena har precis påbörjats och planen är att butiken ska vara klar med fyllda hyllor till Luciadagen.

– Vi har en snäv tidplan men den känns ändå bra. Senast Kläppen Ski Resort genomförde ett likande projekt handlade det om Hotell Kurbits. Det var ett bra mycket större projekt än det här och blev färdigställt på bara nio månader. Så jag känner mig trygg i att vi hinner tills dess, säger Carl-Johan Åkerstedt.

Att alla tre intressenter i projektet är familjeföretag har varit en av många förutsättningar för att planen nu förverkligas, säger han.

– Vi känner en stor tillit till varandra och alla vill att det här ska lyckas. Det skapar ett otroligt mervärde för gästerna som kommer till Kläppen men även för de som bor runtomkring.

LÄS MER: Fjällhandlaren satsar på satellit: ”Oerhört kul att få bygga upp en butik från start”

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev