onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Rekordmånga söker sig till Matmissionen: ”Efterfrågan är stor”

Publicerad: 20 september 2022, 07:11

Snart öppnar Matmissionen i Kista.

Foto: Susan Berzelius

Matmissionens nya butik i Kista är ett svar på det rekordstora medlemsintresset. I Stockholm lever 250.000 människor i relativ fattigdom – och allt fler har svårt att få ihop vardagen när matpriserna skenar. ”Vi vet att efterfrågan i Järvaområdet är stor”, säger Johan Rindevall på Stockholms Stadsmission.

Ämnen i artikeln:

SortimentSvensk DagligvaruhandelMatsvinnMatpriser

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


Snart öppnar Matmissionen sin tredje och sista butik för i år i Stockholmsområdet, i Kista i stadens norra delar. 

Nyetableringen är ett svar på ett växande medlemsintresse. Hittills i år har 6 000 personer ansökt om medlemskap – ett nytt rekord sedan den första etableringen 2015, enligt Stockholms Stadsmission som driver butikerna.

LÄS OCKSÅ: Så har Willys stöttat Matmissionen vid öppningen i Malmö: ”Jobbat ideellt” 

– Bara i Stockholms län lever över 250 000 personer i relativ fattigdom, en siffra som ofta förvånar många. Här fyller Matmissionen ett stort behov och ger tusentals människor möjlighet till en normal och självständig tillvaro, trots en knapp ekonomi. Vi är väldigt glada över att kunna öppna i Kista, eftersom vi vet att efterfrågan i Järvaområdet är stor, säger Johan Rindevall, chef Matmissionen på Stockholms Stadsmission, i en kommentar.

Enligt organisationen ligger det rådande ekonomiska läget och främst den stigande inflationen bakom det rekordhöga intresset. Bland de nya medlemmarna utgör de största grupperna barnfamiljer, ensamhushåll och pensionärer.

För ett medlemskap i Matmissionen krävs att man har en månadsinkomst eller försörjning efter skatt som inte överstiger 11.190 kronor.

I dag lever cirka 15 procent av Sveriges befolkning i relativ fattigdom, enligt SCB:s beräkningar, vilket betyder att de lever med låg ekonomisk standard jämfört med resten av landet. 

Det uttalade syftet med Matmissionens butiker är att nå och hjälpa människor som lever i ekonomisk utsatthet och samtidigt reducera svinn av livsmedelsprodukter.

Den nya butiken i Kista är en del av en branschgemensam satsning tillsammans med Dagligvaruleverantörernas Förbund och Svensk Dagligvaruhandel, och i år har dagligvaruhandeln donerat drygt 1.200 ton varor till Matmissionens butiker.

LÄS OCKSÅ: Metoden som fick Ica-butikernas försäljning att explodera – här är allt du behöver veta 

– Matsvinn är en viktig fråga för dagligvaruhandeln, och vårt samarbete har varit väldigt lyckosamt. Via Matmissionen har vi fått en bra kanal för varor som av olika anledningar inte går att sälja för våra medlemmar och samtidigt har donationerna bidraget till att minska matfattigdomen i Stockholm, säger Karin Brynell, vd på Svensk Dagligvaruhandel, i en kommentar.

Den nya butiken i Kista öppnar den 22 september.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev