fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Ortsbor flörtar med Lidl – kommunen: ”Bokat möte med Coop”

Publicerad: 29 maj 2023, 12:05

Arkivbild.

Foto: Monika Nilsson Lysell

Att Lidl inte finns i Varberg är ett "vanligt samtalsämne" bland ortsbefolkningen, enligt Peter Widman som driver på för att ta kedjan till stan. Men Lidl stöter på patrull hos kommunen.

Ämnen i artikeln:

LidlCoop

Isidor Beslic

isidor.beslic@bonniernews.se


I Varberg finns – bland annat – ett kallbadhus, en medeltida fästning, en välkänd strandpromenad och ett allsvenskt herrlag i fotboll.

Här finns också Willys, Coop och det inom Ica speciella konceptet Ica Hajen Lågpris – men inte Lidl.

Det vill varbergaren Peter Widman ändra på.

– Grupper startas ju till det mesta numera och snacket om att Lidl inte finns i stan är ju ett vanligt samtalsämne. Så när jag såg att denna grupp saknades då var det bara att starta den, säger han till Hallands Nyheter och syftar på Facebook-gruppen "Vi som vill ha Lidl till Varberg" som han startade i mars.

"Det behövs konkurrens till Kvantum o Hajen!!", låter exempelvis en medlem proklamera i gruppen.

Gruppen har för närvarande 614 medlemmar och skaparen hoppas att initiativet ska få gehör, dels hos kommunen men även hos den tysk-ägda lågpriskedjan.

LÄS OCKSÅ: Svensktillverkad tofu fick marknaden att explodera – vd:n om att hantera boomen

I det senare fallet verkar dock saken redan vara i rullning.

Christoffer Wennergren, fastighetschef för Lidl i Göteborg, säger till tidningen att Lidl under lång tid haft planer på att etablera en butik i Varberg – och kämpat hårt för att det ska bli verklighet.

– På vårt kontor är det absolut prioritet nummer ett att få Lidl till Varberg och helt ärligt har vi lagt ner mycket tid och kraft på det här. Jag vet att min företrädare stångade sig blodig för en etablering i Varberg. Men av olika anledningar, som givetvis inte bara beror på Varbergs kommun, har vi inte nått fram, säger han till Hallands Nyheter.

Men en etablering är i dagsläget omöjlig, uppger fastighetschefen och påtalar att kommunens rådande handelspolicy försvårar för nyetableringar i stadskärnan och i de lägen som Lidl är intresserade av.

Enligt Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg, har det planerats för ytterligare en livsmedelsetablering inom kommungränserna under längre tid – men det har funnits svårigheter i att hitta tomt och plats.

Och det finns dessutom andra intressenter.

– Jag har blivit uppringd av City Gross och har även ett inbokat möte med Coop, säger hon till tidningen.

LÄS OCKSÅ: Veteranen ska lyfta unika Xtra – leder testbutiken i Malmö

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev