lördag3 juni

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Maxi-butik blir leverantör – när lokalbor startar lanthandel i höst

Publicerad: 2 maj 2023, 08:12

OBS! Genrebild som inte föreställer den aktuella butiken.

Foto: Pressbild

I höst öppnar en livsmedelsbutik i Kyrkhult – om lokalbornas planer går i lås. Affären ska ägas av byborna, men varorna ska köpas in från Ica Maxi i Olofström.


Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Lokalbor i Kyrkhult har långtgående planer på att öppna en livsmedelsbutik på orten under hösten. Företagsrådgivaren Coompanion i Blekinge är projektägare, men butiken ska ägas av lokalborna som ett kooperativ, men varorna ska köpas in från Ica Maxi i Olofström.

– Vi hoppas att kyrkhultarna med omnejd ska gå man ur huse för att få information och teckna sig för ägande i Kyrkhults Lanthandel, säger projektledare Håkan Assarsson till Sydöstran.

Den 14 maj hålls en stämma där den ekonomiska föreningen ska bildas. Kyrkhultsborna har beviljats närmare 1,8 miljoner kronor från EU:s Sydost Leader för projektet och har även fått medfinansiering av Karlshamns Sparbank. Ica Maxi i Olofström, som är tänkt att leverera varor till butiken, har också varit ett stöd under planeringen. Butiken i Kyrkhult kommer antagligen bli en hybrid-butik, med delvis obemannade öppettider.

– De som blir medlemmar i den ekonomiska föreningen ska även kunna komma in och handla när det är obemannat, säger Håkan Assarsson som räknar med att behöva anställa åtminstone en person på heltid för att sköta butiken.

Förhoppningen är att lanthandeln också kan bli en servicepunkt med café och tjänster som post, apoteksvaror och Systembolaget.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev