tisdag7 februari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Lifvs plockar bort skärgårdsbutiken – bygglov saknas

Publicerad: 15 september 2021, 11:31

Lifvs butik på Tynningö i Stockholms skärgård måste plockas bort.

I somras basunerade Lifvs ut att de öppnar sin första butik i Stockholms skärgård. Satsningen blev emellertid kortvarig. Knappt två månader efter premiären ska butiksmodulen på Tynningö plockas bort.

Ämnen i artikeln:

Lifvs

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


– Det är blandade känslor just nu. Vi har haft en fantastisk sommar med fin försäljning och väldigt positiv respons från Tynningöborna. Nu har vi tyvärr hamnat i situationen att vi måste stänga igen tillfälligt, säger Lars Röckert till tidningen Skärgården. 

Han är franichisetagare för butiken tillsammans Michael Werner. 

Orsaken till att de nu väljer att stänga butiken och ta bort butiken är att handläggningen av bygglov dragit ut på tiden, berättar han. 

En bygglovsansökan lämnades in 3 maj. Enligt lag ska den aktuella kommunen sedan lämna ett besked inom tio veckor. 

– I mitten av juli fick vi sedan en möjlighet att ställa upp en mindre, tillfällig butik på annan plats än den bygglovsansökan avser. Eftersom vi insåg att bygglovet inte skulle bli klart på tio veckor och att vi därmed skulle stå butikslösa under stora delar av högsäsongen, så tackade vi ja till det. Den är mer av en container som kan jämföras med till exempel en foodtruck, säger Lars Röckert.

Tanken var att den mindre, tillfälliga, butiken skulle finnas på plats på Tynningö tills dess att bygglovet för den ordinarie är klart. 

– Men alldeles nyligen fick vi klart för oss att vi inte ens har fått en handläggare av vårt ärende. Det kanske vi får först i oktober. Vi har fått besked av kommunen att man inte har möjlighet att uppfylla tio veckors handläggningstid på grund av vakanser, bland annat. 

Vaxholms kommun har dessutom gjort bedömningen att den tillfälliga butiken också omfattas av bygglovsplikt, och hotar med vite på 30 000 kronor om inte modulen tas bort. 

Franchisetagarna kan dessutom straffas med en byggsanktionsavgift på drygt 150 000 kronor för att butiken uppförts utan bygglov. Därmed har de inget annat val än att stänga och ta bort modulen. 

4 000 köp har gjorts i den obemannade butiken och försäljningsmässigt ligger den i topp bland de 27 Lifvs-butikerna, skriver Skärgården. 

Bland Tynningöborna har beskedet om att butiken försvinner mötts med stor besvikelse. 

Men Lars Röckert och Michael Werner har inte gett upp. De berättar för tidningen att de hoppas kunna ha en ny, större, butik på plats runt påsk nästa år. 

– Ja det måste vi få till, nu har vi fått in rutinerna. Vi hör ju samtidigt från kommunen att de är positiva till idén och vi är inte oroliga för att vi inte kommer få bygglovet, säger Lars Röckert.

LÄS MER: Lifvs tillväxtresa fortsätter – öppnar på en ö

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev