måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Lidls butik i Eslöv kan byggas – när ödlornas sexliv säkrats

Publicerad: 11 november 2022, 10:47

Lidl expansion i Eslöv fördröjs av ödlor.

Foto: Getty Images

Lågpriskedjan Lidl vill öppna en ny butik i Eslöv, men fördröjs av – ödlor. Genom att följa kommunens kravlista för att skydda den fridlysta arten kan den nya detaljplanen klubbas igenom. ”Det här har fördröjt projektet ett halvår.”

Ämnen i artikeln:

Lidl

Ellen Larsson

ellen.larsson@bonniernews.se


Att kommuner sätter stopp för livsmedelskedjornas expansionsplaner har Dagligvarunytt rapporterat om vid flera tillfällen. Nu har Lidls expansion i Eslöv skjutits upp i ett halvår på grund av ett gäng vattensalamandrar i närområdet, enligt Skånska Dagbladet. Eftersom ödlan är utrotningshotad och fridlyst är kommunen skyldig att ta till skyddsåtgärder, innan ytterligare byggnationer genomförs.

– Man fick arbeta om delar av planen så att vattensalamandrarna kan vandra, säger Johan Andersson (S) som är kommunstyrelsens ordförande till tidningen. 

Det var Lidls egna undersökningar av området som visade beståndet av vattensalamander. För att säkra artens fortlevnad och minska risken för inavel ska man därför anlägga gräsarmerade betongplattor och flera andra åtgärder som gör att ödlan kan förflytta sig utan risk för att bli överkörd. 

– Det här har fördröjt projektet ett halvår. Annars hade detaljplanen kunnat tas i fullmäktige i maj, säger Johan Andersson.

Nu när utredningen är klar inväntar Lidl bara grönt ljud från kommunen för ett exploateringsavtal och den nya detaljplanen. 

LÄS OCKSÅ: Trögt för uppstickarna – Lidl stångas med skeptiska kommuner och för City Gross står det still: ”Motsätter sig nyetableringar” 

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev