Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Lidl-butiker kan vinna byggnadspris: ”Hållbarhet genomsyrar allt”

Publicerad: 18 december 2020, 09:07

Etableringen på Sigtuna Stadsängar blev kedjans 200:e butik i Sverige.

Foto: Mikael Olsson

Två Lidl-butiker är med och tävlar om priset ”Årets bygge”, som belönar samhällsbyggnadsbranschen. Det är de nya butikerna i Visby och Sigtuna Stadsängar som finns med på listan över totalt 72 projekt som gör upp om vinnartiteln.


Ämnen i artikeln:

Lidl

Det är tidningen Byggindustrin som arrangerar ”Årets Bygge”, en tävling med samverkan, skaparglädje och kvalitet i fokus, där alla projekt granskas utifrån kriterier som arbetsmiljö, hållbarhet och innovation. 

Två nybyggda Lidl-butiker i Visby och Sigtuna är med och tävlar bland en lång andra byggnader, såsom en fyrplats i Östersjön och den omtalade Guldbron vid Slussen i Stockholm.

Lidls etablering i Visby är kedjans första på Gotland och öppnade i somras.

Foto: Oskar Pedersen

– Lidl Sverige har expanderat kraftigt under de senaste åren och vi har dag 204 butiker runtom i Sverige. Hållbarhet genomsyrar allt vårt byggande och butiken i Visby visar vägen för framtidens butiksbyggande, inte bara för oss utan hela branschen, säger Thomas Brattlöw, fastighetsdirektör på Lidl Sverige.

Butiken i Visby är enligt honom ”världens första klimatneutrala butik”, vilket innebär ett hållbart byggande hela vägen från planeringsbord och materialtillverkning till en framtida demontering.

Lidls butik i Sigtuna Stadsängar är miljöcertifierad, har skandinavisk design och är byggd i trä med gräsklätt tak med solceller. Fastigheten inrymmer även ett gym och en kött- och delikatessbutik – resultatet av en intensiv medborgardialog.

Agneta Renmark

Reporter

agneta.renmark@bonniernews.se

Ämnen i artikeln:

Lidl

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News