måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Ica Maxis vassa replik – här är jättens offensiva plan för att gå om Lidl

Publicerad: 2 januari 2023, 09:49

Lidl nådde fler konsumenter än Ica Maxi september-november förra året men i början av 2023 slår Sveriges omsättningsmässigt största koncept tillbaka. Två nya stormarknader ska öppnas – bland annat i Bollnäs.

Foto: Loke Westberg

Lidl hade fler kunder än Ica Maxi i slutet av förra året. Men nu kontrar Ica med minst två nya stormarknader. Och det ser ut att bli fler Ica Maxi i slaget om hushållen.

Ämnen i artikeln:

Ica MaxiGFK

Thomas Ohlén

thomas.ohlen@bonniernews.se


Dagligvarunytt avslöjade strax innan jul att Lidl för första gången nådde fler hushåll än Ica Maxi och den historiska händelsen i dagligvaruhandeln blev årets näst mest lästa nyhet på den här sajten.

Ica Maxi kan dock gå om Lidl första delen 2023.

LÄS OCKSÅ: Lidls historiska triumf – har gått om Ica Maxi och närmar sig Willys

I början av det här året blir Ica Kvantum i Bollnäs Ica Maxi i en nybyggd affärslokal på handelsplatsen Häggesta – och under våren är det tänkt att Ica Maxi öppnar i Åkersberga i Österåkers kommun norr om Stockholm.

Därmed kommer Ica Maxi att finnas på 90 platser i Sverige.

Ica Kvantum Malmborgs i Mobilia i Lund lämnar sitt nuvarande läge i köpcentrumet i mitten av februari för att flytta till en tillfällig lokal och en ny butik kan enligt uppgifter till Dagligvarunytt komma att konverteras till Ica Maxi eftersom stormarknadskonceptet saknas i Lund.

Ica Maxi Bromma i västra Stockholm blev stormarknad nummer 88 i profilen men i år invigs nummer 89 och 90 i Bollnäs respektive Åkersberga.

Foto: Susan Berzelius

– Lund är en viktig marknad för Ica där vi vill fortsätta satsa för att möta kundernas efterfrågan. Vi kommer att stärka erbjudandet på platsen och skapar nu en tillfällig butik i närliggande lokaler till Ica-butiken för att i ett senare läge kunna påbörja ombyggnation av den nuvarande butiken. Vi tittar på olika spår men då alla beslut inte är fattade än kan vi inte gå in på ytterligare detaljer, säger pressansvariga Jenny Gerdes till tidningen Skånska Dagbladet.

LÄS OCKSÅ: Stor kartläggning av Ica Maxi – så mycket omsätter varje butik: ”Extremt starkt varumärke”

Dagligvarunytt berättade i en stor ekonomisk granskning i mitten av september förra året att de 88 butiksbolagen inom Ica Maxi var nära milstolpen 40 miljarder kronor i nettoomsättning och det är överlägset mest i dagligvaruhandeln.

Samtidigt framfördes önskemål om just fler stormarknader.

– Vi vet att våra kunder är otroligt nöjda med Ica Maxi. Därför finns förutsättningar för oss att finnas på fler platser. Jag vill att vi ökar etableringstakten. 100 Ica Maxi känns rimligt. Vi behöver finnas på fler orter i landet. Det är ett sätt för oss att befästa positionen, sa förtroendevalda Ica Maxi-handlaren Magnus Winges i Kumla i samband med kartläggningen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev