Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Handlarnas offensiva plan i Sunne: Flytta, bygg ut – och toppa med bostäder

Publicerad: 22 mars 2021, 10:03

Så här ser planen ut för nya Ica Supermarket BBB i Sunne: Större säljyta och med bostadsrätter och terass på plan två.

Ica Supermarket BBB i Sunne låter sig inte hindras av pandemin och fortsätter planera för byggstart av en större butik. ”Vi ska ta nya marknadsandelar”, säger handlaren Stefan Börjesson.


Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Ica Supermarket i värmländska Sunne ligger i dag centralt i en fastighet som delas med en bokhandel, restaurang och kafé. Butiken har funnits här i drygt 50 år, verksamheten är trångbodd och inte anpassad till förändrade krav från kunderna.

Därför har handlarbröderna Stefan och Håkan Börjesson länge velat bygga ut för att kunna öka farten och lade en plan för att flytta till en större lokal – med 24 lägenheter med en innergård på taket ovanpå butiken.

Men planen har bromsats av coronapandemin. Projektet har också haft en utmaning i och med att kommunens krav tidigare var att butiken skulle kombineras med minst 20 lägenheter med en fastighet i tre plan; två för bostäder och ett för butiken.

– Luften gick lite ur detta när pandemin och restriktionerna slog till förra våren. Nu har vi fått ned kravet till nio bostadsrätter med en fastighet i två plan. Det är många parametrar som ska fungera, men nu känns det positivt, säger Stefan Börjesson. 

Den nya butiken är en del av en helt ny fastighet som byggs vid Stora torget i Sunne.

– Det blir en bolagsbutik, det vill säga att vi äger fastigheten och lokalen hyrs av Ica Sverige. Säljytan kommer att öka, från dagens cirka 1 100 till 1 500 kvadratmeter.

Handlarna hoppas kunna öppna i den nya fastigheten i Sunne hösten 2022.

Stefan Börjesson ser fram emot moderniseringen.

– Viktigt är att få allt i ett plan. Vi har under 53 år varit beroende av en hiss och att komma bort från det, förenkla logistiken och få parkering på framsidan blir jättebra, säger han och fortsätter:

– Det blir en hypermodern butik med ny kylanläggning och diskar, självskanning och inriktning på färskvaror med mer frukt och grönt. Det ska bli en ny hamburgeria och också servering. Vi har redan i dag e-handel och kommer att utöka den delen med en ”lokal twist” och nya varianter, till exempel mer färdigmat och smörgåstårtor. Logistiken för onlinehandel blir betydligt enklare i den nya butiken.

Konkurrensen är tuff i Sunne.

– Den nybyggda Coop-butiken intill vårt nuvarande läge är en stor konkurrent, tillsammans med Pekås, som ligger i västra delen av samhället, närmare E45:an. Så vi är tre butiker som kämpar om kunderna och med flytten hoppas vi på en ökad marknadsandel i Sunne. 

Värmländska Sunne, mellan Frykensjöarna och med nuvarande Ica-butiken nere till höger i bilden.

Foto: Håkan Börjesson

Efter flytten väntar nästa förändring.

– Ja, vi har ett generationsskifte på gång. Min son Wiktor och Håkans son Jonathan är på gång att ta över, så det blir ett nytt men yngre handlarpar.

När räknar ni med att kunna flytta in i de nya lokalerna?
– Vi har hållit på med detta sedan 2016 och planen var tidigare inflytt i höst, nu hoppas vi kunna flytta in hösten 2022.

Skyltarna med er handlare som ”Icander” är uppskattade. Hänger idén med, blir det två yngre ”Icanders” vid Stora torget?
– Vi får se hur det blir med det, nu när Ica är med som bolagsbutik. Vem vet, det kan bli Icander i en föryngrad variant, det får bli en överraskning!

Ica Supermarket i Sunne, med handlarparet som ”Icander” och med tillägget BBB: ”Bra, brett och billigt”.

 

Kalle Östgren

Reporter

kalle.ostgren@bbm.bonnier.se

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev