fredag22 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

"Vi fortsätter att göra vad vi tror på och kommunicerar med mervärden och inspiration", säger Andreas Hedberg.

Foto: Stefan Westrin

Han har stora idéer för en liten butik: ”Häftiga förutsättningar”

Andreas Hedberg har stora idéer för en liten butik. Hans Ica Nära är det första som öppnar på vad som i övrigt fortfarande är en byggarbetsplats i Gävle. ”Det var utvecklingsmöjligheterna jag gick igång på”, säger han.

Publicerad: 9 juni 2023, 09:10

Stefan Westrin

stefan.westrin@bonniernews.se

LÄS OCKSÅ: Här uppfyller han sin dröm – och får sätta sin prägel på en helt ny Ica-butik

Andreas Hedberg maler bönorna från Johan & Nyström och gör med vana och omsorgsfulla rörelser en kopp espresso medan han ångar mjölken och sedan elegant lägger ihop allting till en cappuccino. Det här har han gjort förut. Bland annat när han var butikschef för Urban Deli precis vid Nytorget i Stockholm.

– Det roliga är att den kostar inte mer än en vanlig automat, de som traditionellt står i Ica-butiker och ger ganska äckligt kaffe, säger Andreas Hedberg om sin lyxiga kaffemaskin.

– Det som kostar med den här är ju underhållet.

Men det får det vara värt, tycker han. Han har utbildat personalen för att kunna hantera den som en barista ska kunna, och ambitionen är att kunna servera Gävles godaste kaffe i butiken.

– Det är det första kunden möter när den kommer in här. Jag tänker att det skapar ett mervärde.

Ambitionen på Ica Nära Ahlgrens torg är att kunna servera Gävles godast kaffe i butikens entré. Cappuccino har Andreas Hedberg gjort förut, bland annat som butikschef för Urban Deli. Foto: Stefan Westrin

Ambitionen på Ica Nära Ahlgrens torg är att kunna servera Gävles godast kaffe i butikens entré. Cappuccino har Andreas Hedberg gjort förut, bland annat som butikschef för Urban Deli.

Foto: Stefan Westrin

LÄS OCKSÅ: Dokument – våren som skakade Ica: ”Vi är under attack”

Själv är han fostrad i en Ica Supermarket i Björksätra i Sandviken, där hans pappa drivit butik sedan han själv var tolv år. Han var mycket i butiken redan då och hjälpte till när det behövdes.

– Mitt karriärsval var tydligt tidigt. Jag började extrajobba redan som ungdom, säger Andreas.

– Nu kan jag se att det inneburit ett försprång för mig. Jag är tacksam över möjligheten att ha fått gå Icas utbildningar under en bra tid.

En del saker har han som sagt med sig från tiden på Urban Deli.

– Det var häftigt att se en annan aktör som jobbar på ett annat sätt än det traditionella när det gäller att kränga mat. De jobbar så sjukt mycket med känslan.

Efter Stockholm fick han chansen att driva sin första egna butik: Ica Nära i Kilafors, en liten ort i södra Hälsingland. Där lyckades han nästan fördubbla omsättningen under sex år.

– Vi jobbade på relationen till kunderna på byn, skapade en stark färskvaruprofil, totalrenoverade kylar och frysar och fräschade upp rejält.

Andreas Hedberg och Anna Lindholm, som arbetar i butiken, tar betalt. Foto: Stefan Westrin

Andreas Hedberg och Anna Lindholm, som arbetar i butiken, tar betalt.

Foto: Stefan Westrin

LÄS OCKSÅ: Ica-handlaren kastade ut Mondelez – hyllas av kunderna: ”Känns jättebra”

Både Andreas och hans fru är från Sandviken, som ligger några mil från Gävle, och de började båda längta hem. De planerade sitt första barn, vilket gjorde önskan om närhet till familjer och sammanhang ännu viktigare. Det hade då pratats om en etablering av ett Ica Nära i det planerade nya Godisfabriken-området på Brynäs i Gävle ett tag och Andreas Hedberg såg chansen att få driva den.

– Det här är ett intressant område. Det är vackert, med gamla fabrikslokaler i ett helt nytt bostadsområde i en ganska stor stad, en stad som dessutom planerar att växa under en lång tid framöver. Det är häftiga förutsättningar att jobba med.

Hans butik heter Ica Nära Ahlgrens torg, och ja, det är samma Ahlgren som Ahlgrens bilar. Läkerol hade godisfabriken på området tidigare, men för knappt tio år sedan tillverkades den sista godisbilen här – tillverkningen flyttades till Slovenien. Torget ska bli ett levande torg i en helt ny stadsdel, där bland annat en hamburgerrestaurang och en saluhall så småningom kommer att etablera sig.

– Jag tänker att det är bra grannar till oss som kommer att dra matglada människor från hela Gävle med ytterområden.

LÄS OCKSÅ: Kartläggning: Så många månader i rad har matbutikerna tappat

"Vi ska vara jävulskt bra på frukt och grönt", säger Andreas Hedberg. Foto: Stefan Westrin

"Vi ska vara jävulskt bra på frukt och grönt", säger Andreas Hedberg.

Foto: Stefan Westrin

”Vi försöker matcha Willys i pris på frukten, vill vill positionera oss här.”

Saluhallen Diléns ligger än så länge en mil utanför staden, och har under många år dragit kunder inte minst för sitt utbud av kött.

– Det är klart att det innebär sämre förutsättningar för oss att sälja mycket premiumkött, men det kan ju finnas andra saker som vi är otroligt bra på.

En av de sakerna märker man redan innan man kommer in i butiken. I marknadsstånd i solen ute på torget saluför Ica majs, kål, småcitrus, vattenmeloner, selleri och färska örter. Och temat återkommer inne i butiken.

– Vi ska vara jävulskt bra på frukt och grönt, både i kvalitet och i pris.

Andreas säger att det här är ett sätt på vilket hans butik tänker annorlunda än alla andra butiker i Gävle, han har inte sett någon annan hittills som imponerar särskilt mycket. Dessutom försöker han hålla segmentet billigt.

– Vi försöker matcha Willys i pris på frukten, vill vill positionera oss här.

LÄS OCKSÅ: Handelns Mäktigaste 2023: Här är hela listan

Ahlgrens torg som det är tänkt att se ut när det blir klart. Foto: 4Dialog

Ahlgrens torg som det är tänkt att se ut när det blir klart.

Foto: 4Dialog

”Så småningom så kommer kunderna att komma på att det är rätt kul med mat i alla fall.”

Stadsdelen Godisfabriken är tänkt att bli myllrande, nytänkande, småskalig men samtidigt storstadsinfluerad – och bilfri. Men händelser i omvärlden och ett snabbt förändrat makroekonomiskt läge har gjort hela projektet försenat. Vilket gjort att Andreas fått öppna sin butik i vad som fortfarande i mångt och mycket är en stor byggarbetsplats.

– Det är klart att det är kännbart sämre förutsättningar för att börja än vad vi hade räknat med.

– Samtidigt är det här inget jag räknat med att driva i bara två år, utan jag kommer ju att vara här under lång tid framöver, så jag är inte orolig. Det är utmanande men också roligt att tvingas tänka om och justera våra marknadsplaner.

Bland annat har han och hans anställda pysslat lite med gerillamarknadsföring, säger han. Lämnat kuponger med frukosterbjudanden nere på stan, eller stuckit in en kupong under vindrutetorkaren på bilar som parkerat i parkeringshus i närheten. Och de har också jobbat mycket med sina sociala medie-kanaler för att få folk att upptäcka butiken.

LÄS OCKSÅ: Färska handlarens oväntade premiär – hoppar fram ur Ica-kassen

Andreas Hedberg, som är bördig från grannorten Sandviken, har varit Ica-handlaren sedan 2006.  Foto: Stefan Westrin

Andreas Hedberg, som är bördig från grannorten Sandviken, har varit Ica-handlaren sedan 2006.

Foto: Stefan Westrin

Har blivit lite nördig med löpning

Namn: Andreas Hedberg.

Ålder: 32 år.

Bor: Sandviken.

Ica-handlare sedan: 2006.

Nördigt intresse: Har blivit lite nördig med löpningen, springer mellan 2,5 och 5 mil i veckan.

I sommar: Blir det mycket jobb med nya butiken och prioritering av familjen utöver det.

Senast kollade tv-serie: Last man on earth.

LÄS OCKSÅ: När polisen svek klev Ica-handlaren fram

Men i själva butiken har filosofin inte ändrats varken på grund av omvärldsläget i den stora världen eller den lilla världen på torget precis runt butiken.

– Fokuset på pris är extremt just nu, men vi kommer inte att bli en lågprisbutik. Vi fortsätter att göra vad vi tror på och kommunicerar med mervärden och inspiration. Vi tror inte att kunderna på lång sikt kommer att sluta vilja ha det. Så småningom så kommer de att komma på att det är rätt kul med mat i alla fall.

Han nämner tidigare ekonomiska kriser genom historien, rabblar bakifrån: eurokrisen 2008, dotcom-krisen kring 2000 och finanskrisen i början av 90-talet.

– Jag ser ändå väldigt positivt på framtiden. Jag tror att människor om några år kommer att säga 2023, just det, det var då det var lite oroligt i omvärlden va?


Ämnen i artikeln:

Ica Nära

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev