Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

Fria bygger nytt bageri efter ökad efterfrågan på glutenfritt

Publicerad: 20 januari 2021, 09:07

Foto: Fria

Ett nytt glutenfritt bageri ska byggas utanför Göteborg och bli ett av de mest moderna i Norden. ”Bröd utan gluten ska smaka lika gott som med gluten”, säger Patrik Hultman, vd för Fria.


Två procent av Sveriges befolkningen lider av glutenintolerans, eller celiaki, vilket gör att man helt måste utesluta gluten ur kosten. Men det är betydligt fler än så som av olika anledningar väljer bort gluten som en del av en trend eller för att det tycker att de mår bättre av det, något som inte minst märks i utbudet och försäljningen inom dagligvaruhandeln.

En av de större aktörerna, Fria Bröd, bygger nu ett helt nytt och mer innovativt bageri i Bårhult utanför Göteborg, för att fördubbla sin kapacitet av glutenfria, frysta bageriprodukter. 

Det ska även bli en av Nordens mest moderna bagerier men högt ställda krav på både säkerhet och miljö.

– De ugnar och kylkompressorer som vi använder skapar ett stort överskott på värme. Ett överskott som tas tillvara och omvandlas till el för att reducera anläggningens miljöpåverkan. Allt spill i produktionen tas också omhand och omvandlas till etanol som sedan kan användas som drivmedel, säger Patrik Hultman.

Det nya bageriet invigs under första halvåret 2022.

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev