måndag20 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Etablering

De vill rädda den konkursade Ica-butiken – lägger ett bud på fastighet och inventarier

Publicerad: 8 mars 2023, 09:11

Ica Nära i Edsele gick i konkurs för en dryg månad sedan.

Foto: Google Streetview

Ica Nära Edsele gick i konkurs. Nu är de boende i byn intresserade av att ta över lokalen och inventarierna för att kunna få ha kvar en butik där.

Ämnen i artikeln:

Ica NäraKonkurs

Daniel Norman

daniel.norman@bonniernews.se


I början av februari kunder Dagligvarunytt berätta att Ica Nära i Edsele i Sollefteå kommun gått i konkurs.

Ica Sverige hade inget intresse av att ta över butiken.

– Ica bygger på fria handlare som äger och driver sina egna butiker och i dagsläget är det inte aktuellt att ta över butiken i Ica Sveriges regi. Men vi kommer givetvis ha en dialog med konkursförvaltaren ifall det finns spekulanter som är intresserade och har rätt förutsättningar för att överta och driva butiken, sa Joakim Boman, chef för butik och försäljning, till Dagligvarunytt.

Nu är utförsäljningen av varulagret avklarad och konkursförvaltaren ska lägga ut rörelsen, det vill säga fastighet och inventarier, till försäljning.

Nu rapporterar Tidningen Ångermanland att byborna själva är spekulanter i ett led att försäkra sig om att butiken blir kvar i lokal ägo.

– Vi har slagit ihop våra kloka huvuden, säger Monica Thomasson, tillförordnad ordförande i Edsele intresseförening till tidningen.

I går gick föreningen ut i sociala medier i med en intresseanmälan för att teckna ägarandelar. På så sätt hoppas man få en överblick av hur mycket pengar som kan samlas in. En andel kostar 500 kronor och en person kan köpa flera stycken.

Tanken är att den ekonomiska föreningen Edselemacken ska lägga anbudet på rörelsen. Föreningen bildades för drygt tio år sedan när byborna räddade den lokala bensinmacken.

Däremot är tanken att någon annan ska driva butiken.

– Vi ska inte driva någon butik. Men vi vill att fastigheten blir kvar i byns ägo och kan på så sätt underlätta för den som vill driva en butik. Då slipper man ju investera i fastigheten, säger Torbjörn Wilhelmsson, ordförande för Edselemacken.

Flera kontakter har redan tagits. Men Torbjörn Wilhelmsson påpekar för Tidningen Ångermanland att man i ett första steg måste bli den som får köpa rörelsen.

Konkursförvaltaren har haft kontakt med flera intressenter, uppger han för tidningen.

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev