måndag25 september

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

White Guide Green: Här är butiken som är bäst på hållbarhet i Stockholm

Publicerad: 27 maj 2021, 12:42

Coop Hagastaden är bäst på hållbarhet i Stockholm.

Foto: Susan Berzelius

Ansedda White Guide Green har efter hundratals testbesök listat vilka butiker i huvudstaden som är bäst på hållbarhet. ”Vi ser både ett stort engagemang och totalt ointresse”, säger juryns ordförande Pär Bergkvist. Allra bäst är Coop Hagastaden.

Ämnen i artikeln:

CoopIca KvantumIca SupermarketWillysHemköp

SB


Efter drygt 300 testbesök står det nu klart vilka matbutiker i Stockholms stad som är bäst på hållbarhet. White Guide Green har testat samtliga fullsortimentsbutiker i Stockholms 13 stadsdelsområden samt Lidingö.

– Det är högt och lågt i huvudstaden. Vi ser både stort engagemang och totalt ointresse, säger juryns ordförande Pär Bergkvist.

Juryn ser tre trender inom den stockholmska dagligvaruhandeln 2021: 

* Pandemin skapar lokalpatriotism i matbutiken.

* Att minska matsvinnet är mest intressant inom hållbarhet.

* Det växtbaserade sortimentet har skapat en grön revolution.

Juryn tipsar också butikerna hur de kan bli bättre:

– Mindre fokus på lågt pris, mer fokus på hög kvalitet, mer kunskap och mer dialog med kunderna, tipsar Pär Bergkvist.

Samtliga testade butiker poängsätts och tilldelas en nivå mellan ett och fem, där fem är bäst. För första gången någonsin har en svensk dagligvarubutik nått upp till nivå fem och det blev Coop Hagstaden som beskrivs som en butik som ”ligger i framkant; utmanar konventioner och vågar satsa.”

Övriga butiker som, utan inbördes ordning, på något sätt utmärker sig positivt är: Hemköp Hornstull (en av de bästa matbutikerna på hållbar och certifierad fisk), Ica Kvantum Liljeholmen (stor, välsorterad och inspirerande som tar tydlig ställning i frågor om hållbarhet), Ica Supermarket Hagsätra (en förebild när det gäller växtbaserad mat och dryck i Stockholm), Coop Daglivs (engagerad matbutik som brinner för att minska matsvinnet), Cajsa Warg (ekologisk förebild; matglädje, ansvar och tydlig kommunikation), Stora Coop Bromma (mycket svenskt, ekologiskt och växtbaserat) samt Willys Sköndal (ny Svanenmärkt butik som lyfter hållbar fisk och svenskt kött).

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev