Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Unikt samarbete mellan butik och restauranggrossist minskar svinnet

Publicerad: 13 februari 2021, 22:10

Engagerad. Anette Bengtsson, butikschef för livs på Ica Maxi Flygstaden i Halmstad, tycker att det är självklart att lokala företag hjälper varandra i kristider: ”En annan gång är det vi som behöver hjälp”.

Foto: Agneta Renmark

Handskalade räkor, basmatiris i säck och kryddor i tetrapack. På Ica Maxi Flygstaden kan kunderna göra klipp och köpa varor som bara restaurangbranschen normalt sett har tillgång till.


Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

När coronapandemin bröt ut i våras och restaurangbranschen tvärbromsade så halverades efterfrågan på grossisten Martin & Serveras produkter över en natt. Företagets största lager ligger i Halmstad, och för att varorna inte skulle behöva slängas hjälpte Ica Maxi Flygstaden till att sätta snurr på dem.

Det var allt från kolonialvaror och frysta produkter med kort datum till olika sorters färskvaror.

– Vi är båda aktörer som är verksamma här i Halmstad i två närliggande branscher. Det är klart att vi ska hjälpas åt att minska matsvinnet, inte minst ett sådant här annorlunda år, säger butikschefen Anette Bengtsson, och menar att det är ett samarbete som alla vinner på.

Trots att restaurangmarknaden nu stabiliserat sig så har samarbetet fortsatt. Hittills har butiken sålt grossistvaror för en och en halv miljon kronor. 

– Det är inte lika stora kvantiteter som tidigare men vi märker att det här är ett uppskattat grepp bland våra kunder. De gillar både att stötta ett lokalt samarbete för en god sak och att göra snabba klipp.

Dessutom handlar det ofta om ett helt unikt sortiment av glass, kakor och desserter, ”restaurangkött”, handskalade räkor och fryst löjrom.

Kryddglädje. Vilken barnfamilj behöver inte storpack till fredagsmyset?

Foto: Agneta Renmark

– Det är lite spännande och kul med den här typen av tillfälliga partier och trendiga produkter. Även bland vår egen personal blir det ofta ett ”wow”, och Martin & Serveras medarbetare är också här och rycker i grejerna. Mycket är ju sådant som aldrig annars går att köpa som vanlig konsument, säger Anette Bengtsson och förklarar att det som butiken kräver är att det finns streckkoder, datummärkning och innehållsdeklaration på förpackningarna.

– Vi måste ju så klart följa livsmedelslagstiftningen.

Även på Martin & Servera är man glad över samarbetet.

– Det finns en enorm potential, inte minst för att komma åt matsvinnet. Den här butiken har 60 000 besökare per vecka. När de sätter ut en pall eller en kylkista på butiksgolvet, ja, då går det rätt snabbt, säger Andreas Eriksson som arbetar med varuförsörjning på grossistföretaget.

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Ica Maxi

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev