Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Skidturisterna får Fjällbua i Grövelsjön att leva året runt

Publicerad: 26 februari 2021, 10:33

Sida vid sida. Fjällbua är en charmig blandning av mat och dryck och allt som behövs för ett rikt friluftsliv.

Foto: Jakob Renmark

Bröd, ost och underställ, lokalbryggd öl och skidvalla. I Fjällbuan i Grövelsjön samsas mat och dryck med avancerad friluftsutrustning i hyllorna.


Ämnen i artikeln:

Handlar´n

Grövelsjön i norra Dalarna är känt för sin storslagna natur mellan sjö och fjäll. Här finns mil efter mil av välpreparerade skid- och skoterspår och alpina backar på vintern medan sommaren bjuder på vandring, cykling och fiske.

– Med tanke på att det bara bor 110 personer i byn så är det ingen överdrift att säga att vi lever på turisterna, säger Haydie Andersson som driver Fjällbua tillsammans med sin sambo Pelle Ejervall.

Handlaren Haydie Andersson.

Foto: Göte Karlsson

Vintersäsongen sträcker sig från mitten av december till slutet av april medan sommarsäsongen tar vid från midsommar och en bit in i oktober.

När paret tog över butiken för snart tio år sedan bestämde de sig direkt för att hålla öppet varje dag för att ge de fast boende året-runt-service. Dessutom får de alltid tio procent rabatt på hela sortimentet.

– Men vi begränsar tiderna och utbudet blir mer basic under lågsäsong, kunderna förstår och accepterar det.

Så här i sportlovstider är butiken dock välfylld med allt från livsmedel och souvenirer till kläder och friluftsutrustning. Sett till golvytan är det ungefär hälften av varje. Omsättningsmässigt spelar maten en tyngre roll medan det är bättre marginaler på friluftsartiklarna.

– Det är kombinationen som gör att butiken går runt och vi har medvetet valt att hålla hög kvalitet på allt vi säljer. Vi får ofta beröm för vårt sortiment och försöker verkligen anpassa utbudet efter vad folk frågar efter och vill ha, säger Haydie Andersson, som har bakgrund från sportbutiken i Idrefjäll medan Pelle jobbat som skidinstruktör.

Mycket därför har de sedan några år tillbaka även kompletterat butiken med skiduthyrning som fått riktigt bra snurr.

Vägvisare. Jodå, en och annan kund tar faktisk skidorna för att handla – eller snöskotern.

Foto: Agneta Renmark

När det gäller livsmedel är storsäljarna sådant som grillkorv, chips och alla sorters mejeriprodukter. Även öl och läskedrycker från Mora bryggeri säljer väldigt bra, ett lokalt bryggeri som vågar utmana globala storspelare med sin ”Rio cola”.

– Folk är som galna just för att det är lokalt. Det är inte bara ett par flaskor de köper utan lådvis, säger Göte Karlsson, Fjällbuas enda fast anställda medarbetare som arbetat i butiken i flera decennier – både när den hette Hjördis livs och senare Grövlans handel. 

 

Agneta Renmark

redaktionen@dagligvarunytt.se

Ämnen i artikeln:

Handlar´n

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev