onsdag22 mars

Kontakt

Annonsera

E-tidning

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Så ska pånyttfödda Ica Supermarket Knuten nå toppen – se bilderna från den omstöpta butiken

Publicerad: 10 juni 2022, 07:06

Linda och Conny Holmström har drivit butiken i Nyköping i 21 år.

Foto: Susan Berzelius

Ny butikslayout, nya färger och medarbetare, ny inredning och - ett nygammalt namn. Efter åtta månaders ombyggnadsstök återinvigdes Ica Supermarket, nu med tillnamnet Knuten, i Nyköping i förra veckan.

Ämnen i artikeln:

Ica Supermarket

SB


NYKÖPING. Experterna fick komma med förslag om hur den 46 år gamla butiken skulle se ut. Men det var Conny och Linda Holmström som skruvade på tankarna och utkasten, bollade idéer och till sist tog beslutet om hur ”nya” Ica Supermarket Knuten skulle se ut.

– De flesta avdelningar har fått en ny plats och hela butikskommunikationen, färgerna och tilltalet är nya, säger Linda Holmström och visar stolt runt Dagligvarunytt i butiken några kilometer från centrala Nyköping samma dag som man klippt bandet för Knuten.

Den rejäla deliavdelningen som ligger direkt innanför entrén är en del av visionen att ge Nyköpingsborna en saluhall, men den långsiktiga målsättningen är ännu högre satt.

– Vår vision är en färskvarubutik som tillhör de bästa i Norden i sin storleksklass, säger Conny Holmström.

Måltidslösningar, catering, butiksgjord sushi sju dagar i veckan och middagstillbehör som såser, soppor och röror. Allt ska tillverkas i det egna köket där medarbetarna vässats under de gångna veckorna och nya kollegor har anställts.

LÄS OCKSÅ: Butiken siktar högt – med nygammalt namn och och upphottad kostym: ”Nordens bästa i vår storleksklass”

Bild 1/7  Satsningen på mer färdiga måltider, catering och delikatesser innebär att sushikocken Jacob Lundell, till vänster och kocken Gustaf Bladin har fullt upp.

Foto: Susan Berzelius

Fyra punkter – så ska Knuten bli bäst

01.Medarbetarna. Butiken kommer i sommar att ha 80 anställda, ett antal nyanställda inräknade. Linda Holmström säger att drivna medarbetare med hög kompetens är A och O för framgångarna och målet är att vara personliga. ”Vi profilerar våra medarbetare på många sätt, på bilder i butiken men också genom att exempelvis låta delipersonalen stå på ett podium bakom disken. Vi uppfattas redan som personliga och vill ytterligare poängtera det”. 

02.Sortimentet. Utbudet har breddats rejält i och med tillskottet på yta. Främst är det färskvarorna som fått mer utrymme, bland annat mejeriavdelningen och delin, men de flesta avdelningar har fått mer plats.

03.Experthjälp. Ica Supermarket Knuten har tagit hjälp av en extern konsult för att effektivisera produktionen av färdigmaten och måltidsutbudet med bland annat middagstillbehör. ”Vi vill producera allt som går här hos oss” säger Conny Holmström.

04.Synintryck. Butiken har gjorts trevligare rent visuellt. Färgsättning, ny belysning, skyltar och butikskläder har alla ett nytt uttryck som bildar en personlig helhet. En ”brandbook” har skapats som visar precis hur allt ska vara.

– Mycket av våra framgångar har vi personalen att tacka för, säger Linda Holmström.

– De är drivna med hög kompetens och den grunden bygger vi vidare på nu, bland annat har alla fått ytterligare utbildning i kundbemötande. Även om vi har onlinehandel vill vi träffa kunderna i butiken, på golvet. Många är stamkunder sen länge.

Genom omdisponeringen av ytorna fick man loss 300 kvadratmeter ny säljyta och många var de kunder som på invigningsdagen överraskat hojtade: ”så gott om plats det är!”.

Det ”nya” namnet då? Knuten?
– Ja, det är roligt att ta tillbaka ursprungsnamnet. Vi har drivit butiken i 21 år och det finns kunder som aldrig har upphört att kalla den Knuten. Det känns bra med namnet och ny logga, säger Linda Holmström och berättar att målet är att på sikt öka omsättningen med 20 procent.

Enda smolket i bägaren är bristen på p-platser.

– Mark och utrymme finns men beslutsprocessen är frustrerande långsam. Vi håller tummarna att klartecken kommer inom kort. Under tiden får våra kunder ha stort tålamod, särskilt vid helgerna. 

LÄS OCKSÅ: Handlarna tar tillbaka det klassiska namnet när butiken nyinvigs efter omfattande modernisering

Färgsättning, belysning, skyltar, loggo, butikskläder och till och med namnet är nya.

Foto: Susan Berzelius

Ica Supermarket Knuten, Nyköping

Handlare: Conny och Linda Holmström.
Omsättning: 145 miljoner kronor netto.
Butiksyta: 3 000 kvadratmeter varav 1 850 kvadratmeter säljyta.
Antal medarbetare: 80.
Antal artiklar: 12 000.
Antal kassor: Fyra traditionella kassor, sex självskanning, fyra snabbkassor.
Öppettider: 7-22 alla dagar.

 

Dela artikeln:

Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev