Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Butiksinspiration

Påskmeny med nya favoriter – så här spår handlare och butikschefer: ”De yngre har andra preferenser”

Publicerad: 30 mars 2021, 07:56

Coronapandemi och mindre möjligheter att umgås över generationsgränserna kan skapa nya traditioner på påskborden.

Restriktioner och färre fysiska kontakter över generationerna. Då ser det ut att delvis bli andra rätter på årets påskbord. ”Jag räknar med grillat i stället för ägghalvor hos många hushåll”, säger handlaren Patrik Wirlén.


Ämnen i artikeln:

City GrossCoopCoop MittIca NäraTempo

Coronapandemin, restriktioner och fortsatta förmaningar om att inte träffa äldre släktingar eller personer i riskgrupper indikerar att det sannolikt serveras annorlunda rätter på annars traditionella blågula påskmenyer.

Prognosen kommer från handlare och butikschefer som Dagligvarunytt pratat med.

– Folk kommer inte att kunna träffas på samma sätt den här påsken och därför laddar vi butikerna med andra produkter. Yngre vill ha grillat och på påskafton är jag övertygad om att det blir tacomys i stället för ägghalvor nu när de kan välja själva, säger Patrik Wirlén som driver Matpiraten i Hallstahammar och Katrineholm.

Patrik Wirlén, handlare på Matpiraten i Hallstahammar och Katrineholm.

Ica Nära Ge-Ma Livs i Köpingebro utanför Ystad är en sydsvensk destination och har lammstek som specialitet.

Även andra grillprodukter är storsäljare.

– Traditionell mat minskar år för år – även i samband med julen. Yngre generationen har helt andra preferenser än de äldre, säger handlaren Peter Nilsson.

Peter Nilsson driver Ica Nära Ge-Ma Livs i Köpingebro.

Foto: Thomas Ohlén

Pernilla Kihlén är butikschef på City Gross i Örebro och räknar med att påsken firas i mindre konstellationer i år.

Men totalt sett väntas ändå ingen dramatisk förändring i stormarknadens försäljningsmix.

– Äldre köper det de föredrar och yngre det de gillar. Ägg går fortsatt bra och grädde tickar på hos oss. Men hetast är det som går att lägga på grillen. Och särskilt kött som är en specialitet på City Gross.

Är det något som minskar en ”coronapåsk”?
– Inget som direkt förknippas med mat men godiset tappar och det beror främst på att barnen inte kan gå runt och ”tigga” innan påsk, säger Pernilla Kihlén med ett skratt.

Coop Sundborn norr om Falun laddar också med grillat inför påsken.

– Vi ser en trend med mer vardaglig mat på menyerna. Dessutom är det vår och varmt ute. Då ökar suget efter grillad mat, säger butikschefen Julia Wallin.

Coop Sundborns butikschef Julia Wallin ser en trend med mer ”vardaglig mat”.

Foto: Thomas Ohlén

Ica Nära Stora Sundby vid Hjälmaren i Södermanland är fritidshustätt och har en något äldre publik.

Därför erbjuder butiken som vanligt ett större utbud av ägg, sill och prinskorvar.

– Men det kan säkert bli en ökad efterfrågan på grillat i år, säger handlaren Dennis Ellnebrant.

Tempo Vätö och handlaren Timo Lehtisalo tror på en traditionell påsk – och mycket grillat om det blir sol och värme.

Tempo Vätö i Stockholms skärgård har en blandad ”publik” – med seniorer, medelålders par och barnfamiljer

– Jag tror att kunderna i stort håller traditionen vid liv så vi har förberett butiken med den mat som brukar sälja bra. Men om det blir fint väder ökar säkert efterfrågan på lamm, kött och annat som går att grilla. Och att äta och träffas utomhus kan man ju göra på ett bra sätt över generationsgränserna, säger handlaren Timo Lehtisalo.

 

Thomas Ohlén

Reporter

thomas.ohlen@bonniernews.se

Dela artikeln:


Alla nyheter om dagligvaruhandeln – i ett nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.

Se fler branschtitlar från Bonnier News